El debat comarcal: Sant Cugat, una població del Vallès

Sant Cugat sempre es va sentir com pertanyent a la comarca del Vallès. Així ho comunicava l’Ajuntament a la Generalitat en resposta a una enquesta realitzada des del govern català.

Es més, l’eminent geògraf Pau Vila havia proposat el 1931, en una conferència pronunciada a la Casa del Vallès de Barcelona sobre el problema comarcal a Catalunya, que la vila de Sant Cugat del Vallès fos la capital de la futura comarca del Vallès Occidental. Argumentava el geògraf que la població “té l’avantatge de trobar-se en l’enforc de les dues vies fèrries que venen de Sabadell i Terrassa cap a Barcelona” i a més s’evitava així la disputa per la capital comarcal entre Sabadell i Terrassa1. La proposta provocà el rebuig tant de Sabadell com, sobretot, de Terrassa i finalment seria desestimada.

vista
Vista de Sant Cugat del Vallès. Fons Cabanas. Arxiu Municipal de Sant Cugat del Vallès.

Aquest sentiment vallesà es va posar de nou de manifest quan el diari barceloní Las Noticias va publicar que l’Ajuntament de Barcelona estava estudiant l’agregació de diferents poblacions veïnes a la ciutat comtal, entre elles Sant Cugat. Davant d’aquests rumors la corporació municipal va aprovar per unanimitat, en el ple del 19 d’octubre de 1932, ésser “fermament contrària a dita agregació”.

Segons el consistori, els santcugatencs s’oposaven a l’agregació i a més afirmava que aquesta proposta no figurava al pla comarcal i que la vila pertanyia clarament a la comarca del Vallès, a la que estava vinculada “per mantes vies de comunicació”.

A més, considerava el ple, el Tibidabo i els 14 km de boscos que separaven ambdues ciutats impedien en la pràctica aquesta agregació. Els regidors només veien desavantatges en la proposta perquè Sant Cugat era un municipi “absolutament agrícola” que en cas d’unir-se a la ciutat comtal veuria greument afectada la seva “economia agrícola i de petits menestrals” per l’augment de tributs que això suposaria.

El text aprovat al ple concloïa que el consistori i “junt amb nosaltres tot el poble, rebutja enèrgicament [l’agregació] portat pel seu esperit fortament autonòmic”2. Apel·laven així al municipalisme que sempre havien defensat els republicans federals.

Aquesta proposta d’agregació no va anar més enllà.

scv-bcn
Article de La Humanitat, 27 d’octubre 1932

Notes

1 Vila, Pau. El problema comarcal a Catalunya. Barcelona: Casa del Vallès, 1931, p. 127.

2 Acta municipal, 19 d’octubre de 1932, Arxiu Municipal de Sant Cugat i La Humanitat, 27 d’octubre de 1932 i El Matí, 29 d’octubre de 1932. El Poble, 25 d’octubre de 1932 entrevista a l’alcalde Roc Codó que es mostra dubitatiu i al secretari Enric Tudó que es mostra favorable. Mentre Pau Muñoz escriu a La Nau un article contra la pretensió de l’annexió.