El Parque, centre d’oci de la dreta santcugatenca (1918-1940)

Actualitzat: 12 març 2019

Malgrat tractar-se d’un equipament en part municipal el Parc, o el Parque, en castellà, com era més conegut, va esdevenir als anys vint i trenta el centre d’oci de la dreta santcugatenca, enfrontat a la Unió Santcugatenca, on es reunien els veïns més esquerranosos.

Idea i construcció

La construcció del Parc es va iniciar el 1910 dins del recinte del Monestir, en l’espai anomenat “hort de l’abat”, al terreny que envoltava el Monestir per la seva part dreta, entre el cenobi i les muralles. Un mur separava la llotgeta del Monestir dels jardins, dividint la part eclesiàstica de la municipal. Es van plantar arbres i plantes i es va posar un brollador, on avui hi ha una creu de terme.

La construcció responia a la demanda de famílies benestants del poble, que, com escrivia Pere San -exdirigent de la Unión Patriótica i organitzador de la Lliga Regionalista a Sant Cugat- amb l’arribada d’”obrers d’altres terres” havien vist com aquests omplien tots els bars del poble i “les persones decents no tenien lloc on passar la festa”. L’objectiu era “transformar-lo en un lloc d’esbarjo familiar i apartar el jovent del perill i llocs de corrupció”.

Diferent opinió tenia el republicà federal Ramon Mas. Segons explicava el Parque va ser una cacicada més, deia que en l’època en que es va construir “sols tres homes feien i desfeien al seu gust, tot els que’ls [sic] venia bé. Aquests homes (…) es nomenaven Martí Rodó, Pere Estapé i Joan San Vilaseca [pare de Pere San] (…) i que sense donar compte a ningú van fer la Sala de Festes, amb concessions a particulars, sense intervenció de ningú del poble i protestant-ne aquest”.

Quiosc del Parque. Col·lecció fotogràfica. Arxiu Municipal de Sant Cugat.

Les obres del Parque i els seus jardins es van finalitzar el 1918, moment en què van ser arrendats per l’Ajuntament a Joan Soler Aymerich. A més del parc, i aquesta era la part criticada pels republicans, el 1921 es va instal·lar a la part de darrera un quiosc de begudes -amb la seva terrassa-, una pista de ball i un espai cobert que es feia servir també de teatre i auditori, conegut com la Sala de Festes.

Aquesta Sala patiria un incendi el 1926 i, malgrat l’oposició dels republicans, tornaria a reconstruïda. A més, el 1928 l’Ajuntament va prorrogar el contracte de cessió per quinze anys més.

L’enfrontament entre l’Ajuntament federal i el Parque

Amb l’arribada de la República el nou consistori federal va començar a estudiar com remunicipalitzar el Parc. Els republicans federals, com escrivia el rabassaire Ramon Mas, consideraven el Parque com la “antigua cueva donde se guarecían caciques y socios de la Unión Patriótica, donde sólo se respira el aire impuro del sabotaje a la República”, ocupada per “monárquicos, monarquizantes y cavernícolas”.

De fet, durant el període republicà, és en les seves instal·lacions on organitzen els seus actes polítics els partits santcugatenques de dretes, com la Lliga Catalana, els radicals o Acció Catalana. A més, tenien la seva seu entitats culturals com la Coral La Lira -la coral de “dretes” del poble- o altres sense connotacions polítiques com l’Agrupació Artística Catalunya i o el Sant Cugat Sport F.C.

El maig de 1933, argumentant que es pagava amb diners municipals el treballador encarregat del manteniment, l’Ajuntament acordà rescindir el contracte dels jardins municipals amb Espiridió Serramia, que regentava el Parc per cessió de Joan Soler Aymerich, i va procedir el seu desnonament. L’arrendatari va recórrer aquest acord davant dels tribunals, iniciant-se un contenciós administratiu que el juliol de 1936 encara no s’havia resolt.

Quiosc del Parque. Col·lecció fotogràfica. Arxiu Municipal de Sant Cugat.

L’Ajuntament, va voler fer efectiu el desnonament i va decidir aïllar la sala de ball, cafè i cinema dels jardins, ordenant tapiar una porta que els comunicava, l’anomenat portal Octavià. El 19 de maig de 1933, quan els obrers es dirigien a tapar la porta, es va formar una manifestació, sobretot de dones i nens, encapçalada per esposes de coneguts dretans, que va tractar d’impedir-lo. L’alcalde va cridar la Guàrdia Civil de Terrassa. Van arribar divuit guàrdies civils, que no van haver d’intervenir perquè la manifestació havia estat dissolta per l’arribada de 28 guardes d’assalt, que van protegir els obrers mentre tapiaven la porta.

Després dels fets d’octubre l’alcalde gestor Alfons Masana va ordenar tirar a terra el mur, i a més va cedir la part que havia vedat l’Ajuntament del Parc als propietaris de la part privada. L’abril de 1936 es va tornar a tancar el polèmic pas del Parc Municipal al centre d’oci per mitjà d’un enreixat.

Ateneu Llibertari

Després del 19 de juliol les instal·lacions del Parc van ser ocupades per membres de la FAI i les Joventuts Llibertàries, que el van convertir en l’Ateneu Llibertari. Els anarquistes locals van aprofitar les instal·lacions recreatives com a espai on fer xerrades amb oradors llibertaris, representacions teatrals i projectar pel·lícules, normalment de contingut social. La seva activitat anirà decaient durant la guerra. Més endavant es faria servir de caserna.

L’enderroc del Parque

Amb la fi de la guerra i l’inici del franquisme es va fer càrrec de la parròquia local Antoni Griera Gaja que volia esdevenir una mena de protector del Monestir de Sant Cugat. Entre les reformes engegades a l’entorn del recinte religiós, Griera va demanar al Servicio de Defensa del Patrimonio Artístisco Nacional l’enderroc de les instal·lacions del Parque, que, segons ell, “servia de ball, cafè, teatre, cinema i …cabaret”, just quan part dels antics socis demanaven la reobertura del centre. L’Ajuntament va mantenir una tensa reunió amb Griera sobre l’assumpte.

Finalment, el ple municipal va decidir esperar un temps per estudiar amb més calma el tema, això sí, amb el vot contrari de tres regidors que es mostren partidaris de no enderrocar. Mentrestant, Griera va aconseguir que el soci majoritari de la concessió li cedís les seves accions i va ordenar, pel seu compte, l’enderroc de les instal·lacions. La sala del Parque seria definitivament tirada a terra a mitjans de febrer de 1940.

Una resposta a “El Parque, centre d’oci de la dreta santcugatenca (1918-1940)

  1. Retroenllaç: Ocupació militar de Sant Cugat a la postguerra | Història de Sant Cugat del Vallès

Els comentaris estan tancats.