Isidoro Checa, el darrer alcalde republicà de Sant Cugat

Isidoro Checa

Isidoro Checa Valero (Fotografia cedida per la família)

Isidoro Checa Valero havia nascut a Jaén el 1890. Va emigrar a Catalunya i el 1923 s’instal·la a Sant Cugat del Vallès. Treballava d’electricista a Riegos y Fuerzas del Ebro, empresa lligada als Ferrocarrils de Catalunya. Membre de la CNT, amb l’arribada de la República es convertirà en un dels líders sindicals a la seva empresa. Checa era afí a la FAI dins del sindicat anarcosindicalista, sector que estava en minoria a Sant Cugat, on la CNT passà a està dirigida per comunistes del Bloc Obrer i Camperol a partir de 1933. Els faistes locals estaven organitzats en l’Ateneu Obrer Cultural, creat el 1932, del que Checa era secretari.

A finals de 1933 la direcció faista de la CNT expulsà a algunes seccions, generalment dirigides per comunistes del BOC, del Sindicat de Llum. Aquestes seccions crearan un sindicat autònom de ram, el Sindicat Regional de Llum i Força. Checa, que es mantindria fidel a la CNT, quedava, així, també en minoria en la seva empresa.

Checa, a més, va ser secretari de la Cooperativa “La Unidad Obrera”, una cooperativa de consum impulsada per sindicalistes, anarquistes i comunistes, que després dels fets d’octubre de 1934 seria rellançada com una forma de lluita contra la repressió econòmica. Durant la guerra civil arribarà a tenir més de 650 associats i a repartir 4.200 racions.

Amb l’inici de la revolució de juliol de 1936 va formar part del Comitè de Control dels Ferrocarrils i aviat entrarà al consistori santcugatenc, aviat pinenc, com a representant de la CNT. El 14 d’octubre de 1936, quan es formi el nou ajuntament seguint les noves directrius de la Generalitat, Isidoro Checa serà nomenat segon alcalde en el consistori d’unitat antifeixista que encapçala Magí Bartralot. Checa es mantindria com a conseller de la CNT durant tot el conflicte. Durant un temps fou el cap d’economia, per passar més endavant a dirigir els serveis públics.

L’11 d’agost de 1937 seria detingut per forces d’ordre públic acusat de tinença il·lícita d’armes de foc. Arrel dels fets de maig de 1937, el ministre de Governació havia prohibint la possessió d’armes en la rereguarda. Per fer complir el ban es van realitzar escorcolls. Per exemple, el dia 22 de maig forces policials havien escorcollat a Pins del Vallès cases particulars i seus polítiques i al final del dia havien recollint vint-i-dos carrabines -sis d’elles inservibles-, dinou escopetes de caça, un sable, dos baionetes, quatre bombes de ma i setanta-set bales. L’agost tornen i troben armes al domicili d’Isidoro Checa. És empresonat a Terrassa, sent traslladat posteriorment a la Model. Aquesta detenció i les freqüents visites policials al poble són criticades pel consistori. Isidoro Checa serà alliberat el 17 de desembre de 1937, ja que les armes trobades -“un mosquetón antiguo, así como municiones y un escopeta y varias armas antiguas”- que es consideren inservibles pel jutge. El cas serà sobresegut el gener de 1938.

Checa es reincorpora al consistori el 12 de gener de 1938. Després de la dimissió com alcalde de Magí Bartralot, el gener de 1938, l’ajuntament pinenc és dirigit per una aliança entre CNT i PSUC. Passen per l’alcaldia dos batlles cenetistes, Pere Puig Pla -de gener a abril- i Ismael Castelló Vicedo, que estarà al càrrec poc menys d’un mes, ja que el maig es mobilitzat per a treballar a les brigades de fortificacions. Així, el 3 de maig de 1938 és escollit nou alcalde de Pins del Vallès el cenetista Isidoro Checa Valero. Seria el darrer alcalde republicà de Sant Cugat.

Després de la guerra s’exiliaria a França, instal·lant-se al petit municipi d’Agen. En l’exili mantindria la seva vinculació a la CNT, sent membre de la Federació Local del sindicat a Agen i secretari local de Solidaridad Internacional Antifascista. Va morir al municipi aquità el 1956. Amb motiu de la seva mort un company seu a l’exili destacava a Solidaridad Obrera el seu “espíritu solidario, su parquedad de palabras y el celo por nuestras cosas orgánicas”.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Biografies, Guerra Civil i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Isidoro Checa, el darrer alcalde republicà de Sant Cugat

  1. Retroenllaç: El cooperativisme obrer de consum a Sant Cugat: d’El Espejo a La Unidad Obrera” | Història de Sant Cugat del Vallès

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s