Els últims dies de Pins del Vallès: l’entrada de les tropes franquistes a Sant Cugat

2353.jpg
Segell emès per l’Ajuntament de Pins del Vallès

Des de la derrota republicana el novembre de 1938 a la Batalla de l’Ebre, les tropes franquistes havien avançat ràpidament per Catalunya. En la seva retirada diferents unitats militars republicanes s’instal·len a Pins del Vallès. Els primers seran tropes del Vè Cos de l’Exèrcit, comandat per Enrique Líster, que fixa, durant uns dies, el seu quarter general a Sant Cugat. Aquestes unitats faran servir el Monestir de caserna.

El 23 de gener de 1939 també s’ubica a Sant Cugat -a una torre situada a l’entrada del poble- el lloc de comandament de la 11a Brigada Mixta de la 35 Divisió del XVè Cos de l’Exèrcit. Tenen ordres de cobrir els accessos a Barcelona entre Castellbisbal i Molins de Rei, frenant a l’enemic al Llobregat.

El dia 24 es situa artilleria entre la massa boscosa del Tibidabo i es pensa en rearmar als entre 6.000 i 10.000 membres de les Brigades Internacionals que no han pogut sortir d’Espanya per la negativa francesa. Aquests brigadistes es troben aquarterats a Pins del Vallès, alguns al Casino de l’Arrabassada. Al poble comença a actuar la cinquena columna, que talla les línies telefòniques d’algunes unitats republicanes instal·lades a Sant Cugat.

El dia 25 unitats franquistes prenen la posició de Sant Pere Màrtir i entren a Vallvidrera. Les tropes del Cuerpo de Ejército de Navarra, comandades pel general José Solchaga, enllacen amb el Cuerpo de Ejército Marroquí al sud i amb els legionaris al nord. Es disposa a les tropes en dos ales que avancen envoltant Rubí i Sant Quirze, mentre les tropes italianes del Corpo Truppe Volontarie, comandades pel general Gastone Gambara, tallen la carretera entre Rubí i Terrassa. Les tropes del Vè Cos de l’Exèrcit i de les Brigades Internacionals inicien la retirada. Es crea un forat a les línies republicanes de vuit quilòmetres entre Sant Pere Màrtir i Sant Cugat. Aquella mateixa nit cauen en mans franquistes Rubí, Papiol i Molins de Rei.

El dia 26 al matí, després de vèncer fàcilment les petites -i inútils- resistències d’algunes unitats del XVè Exèrcit, que han intentat crear una línia de defensa aprofitant la via del tren, entren a Sant Cugat les tropes franquistes. L’avantguarda són unitats marroquines, que saquegen cases i torres, essent aquest el primer contacte dels ara ja expinencs amb el Nuevo Estado. Els segueixen els blindats italians i unitats navarreses. El poble quedava així oficialment “liberado”.

L’arribada de les tropes és rebuda per molts santcugatencs als carrers. També surten a la llum alguns veïns amagats durant la guerra. Republicans que havien tingut responsabilitats durant la guerra i familiars seus que no han pogut fugir cap a França s’amaguen als boscos pròxims. En el poble es torna a obrir l’església al culte i s’imposa el toc de queda des de les 7 de la tarda.

Aquell dia són recollits als voltants de Sant Cugat 15 cadàvers. Són els cossos de dotze militars republicans, uns morts durant la darrera resistència i altres, uns ferits que estaven al poble recuperant-se, assassinats, a més dels de tres civils morts durant els combats.

El dia 28 arriba al poble Francisco Torrens Vilarasau, l’antic secretari municipal durant la Dictadura de Primo de Rivera, que havia estat cessat en proclamar-se la República i empresonat durant la guerra per la seva relació amb el grup falangista clandestí San Fernando. Torrens s’encarrega d’iniciar la reorganització de l’administració municipal.

El 3 de febrer l’Auditoría de Guerra del Ejército de Ocupación nomena una comissió gestora, que el dia 7 es reuneix per primera vegada, presidida pel nou alcalde: León Berbis Bosque.

Anuncis

Una resposta a “Els últims dies de Pins del Vallès: l’entrada de les tropes franquistes a Sant Cugat

  1. Retroenllaç: Ocupació militar de Sant Cugat a la postguerra | Història de Sant Cugat del Vallès

Els comentaris estan tancats.