El naixement de la delegació local de Falange

03-104-000636

Discurs de Nicolás Villar Recio, alcalde i jefe local de FET, des de la seu falangista a Cal Barbany. Arxiu Municipal de Sant Cugat del Vallès

Abans de la guerra a Sant Cugat no hi havia cap militant falangista i només algun carlí a títol individual, com Tomàs Musella, mort durant el conflicte, així que FET de las JONS començava de zero al poble. Els militants que nodriran el partit procediran de la dreta catalanista, del món catòlic, d’excaptius que han patit la repressió durant la guerra i dels pocs excombatents franquistes. Curiosament no figuraran en lloc destacat membres de l’antiga extrema dreta local, els “salistes“.

Constitució de la Delegació Local de Falange Española Tradicionalista y de las JONS

La delegació de Sant Cugat es va constituir el febrer de 1939. El primer jefe va ser Josep M. Cardelús, home proper a Acció Catalana durant la República, substituït el 3 de maig per Lluís Juanola Almar, antic militant d’Acció Catalana i d’Unió Democràtica de Catalunya, que havia fugit durant la guerra a zona franquista i era gendre del difunt carlí Tomàs Musella. En el càrrec de secretari polític trobem a un dels metges del poble, Nicolás Villar Recio, que durant la República es movia en ambients catalanistes, com l’Ateneu de Sant Cugat o l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana, i el món catòlic.

Amb el nomenament, el març de 1940, pel governador civil d’una nova Junta Gestora de l’Ajuntament seran els propis falangistes els que passin a governar directament el consistori. Nicolas Villar serà nomenat alcalde i nou jefe local i Lluís Juanola secretari de FET i primer tinent d’alcalde.

FET tenia diferents seccions. Destacava l’encarregada d’enquadrar als joves en les estructures totalitàries del nou Estat, la Organización Juvenil. El primer delegat va ser Santiago Bozzo Rovira, antic militant de la Federació de Joves Cristians i d’UDC i excaptiu, substituït més endavant per l’excombatent Antoni Tortosa Juliana.

Un altre servei, important en aquests primers anys, va ser la Delegación de Investigación e Información, una mena de policia política. Estava encarregada, principalment, d’elaborar els informes personals sobre el comportament polític i social dels veïns del poble, informes que eren demanats des de presons, camps de treball, tribunals, empreses, etc. El primer delegat local d’aquest servei va ser José Pérez, rellevat per Josep Garrell Casamitjana, antic regidor de la Lliga, que havia passat un mes detingut el juliol de 1936. Garrell serà substituït a finals de 1940 per l’exfejocista Francesc Alegret. El desembre de 1941 el nou delegat era Josep Pujol Estapé, actuant com agent Lluís Girbau Aguilar, un altre exmilitant de la Lliga que havia passat uns dies detingut el 1936.

La Delegación de Auxilio Social, encarregada de la beneficència, va passar per diferents mans degut als casos de corrupció. La seva seu es va situar al local confiscat de la Unió Santcugatenca. El 1940 era delegat l’antic republicà radical Mateo Eudal Mestre.

Les seccions encarregades d’enquadrar a les dones eren la Sección Femenina, que dirigia Marcelina Sangés Bigas, i l’Organización Juvenil Femenina, de la que era delegada Maria Dolores Turegano, substituïda més endavant per Dolores Julià.

Per últim destaquem la Jefatura de Prensa y Propaganda, dirigida per Manuel Pérez de Rojas, de la que més endavant se’n faria càrrec un altre exfejocista i antic militant de la Lliga, el regidor Josep M. Magnara Castañé.

La Delegació de Valldoreix-La Floresta

Paral·lelament a la delegació falangista de Sant Cugat es va fundar, al març, la de Valldoreix-La Floresta. El primer jefe va ser Manuel Bueno, substituït per Josep M. Rosàs Major, propietari de Can Major. Com a secretari el 1939 figura Andrés Pérez Terrasa i com a delegat d’Investigació Joan Altet Forés, antic militant de la Federació de Joves Cristians que durant la guerra havia passat a la zona franquista. Aquesta delegació serà absorbida per la de Sant Cugat.

Publicat al Diari de Sant Cugat, 26 d’abril del 2013

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Franquisme i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a El naixement de la delegació local de Falange

  1. Retroenllaç: La primera biblioteca pública de Sant Cugat | Història de Sant Cugat del Vallès

  2. Retroenllaç: Ocupació militar de Sant Cugat a la postguerra | Història de Sant Cugat del Vallès

  3. Retroenllaç: Els primers regidors franquistes | Història de Sant Cugat del Vallès

  4. Retroenllaç: L’abastament d’aigua a Sant Cugat durant el primer franquisme, vist des de l’exili | Història de Sant Cugat del Vallès

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s