La primera biblioteca pública de Sant Cugat

Des de feia anys una obsessió del republicanisme i també del catalanisme, fou la creació d’una biblioteca pública o popular, com li deien llavors, a Sant Cugat. Fins a la seva creació només alguna entitat com la Unió Santcugatenca o la Federació de Joves Cristians disposava d’una petita biblioteca per als seus associats. Amb l‘arribada de la República i dels republicans federals al govern municipal es donaran les primeres passes.

La petició de la biblioteca va partir de la societat civil o les forces vives, com les denomina l’alcalde quan escriu el maig al governador civil fent-se ressò de la demanda que aquestes fan d’una biblioteca i un museu a situar als claustres del Monestir. Al llarg de l’any 1932 l’Ajuntament farà gestions per aconseguir llibres per crear la biblioteca. A més l’octubre del mateix any es crearà la Junta de la Biblioteca Local integrada pels presidents de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana, la Coral La Unió, la Coral La Lira, el mestre José Serra i el metge Nicolás Villar, posteriorment alcalde franquista i cap de Falange.

CUG-113-0031

Acte d’inauguració de la biblioteca de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana, 17 d’abril de 1932 (Arxiu Municipal de Sant Cugat del Vallès)

Precisament un dels integrants de la Junta, l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana, havia inaugurat el 17 d’abril la seva biblioteca popular. En l’acte van intervenir el conseller de cultura Ventura Gassol, el president de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana i l’alcalde Roc Codó.

Mentrestant, les gestions per aconseguir llibres per abastir una biblioteca pública municipal, encapçalades pel regidor Magí Bartralot, donen els seus fruïts el maig de 1933, quan la Dirección de Bibliotecas Públicas de l’Estat concedeix un lot de 500 llibres. El juny arriben els primers 300. Els 200 llibres que faltaven van trigar en arribar. L’octubre l’Ajuntament els reclama a Madrid. Com que tots els llibres enviats des de Madrid són en castellà l’Ajuntament es dirigeix a la Conselleria de Cultura perquè aconseguir llibres en català per completar el fons de la biblioteca. En no rebre resposta serà el secretari municipal, Enric Tudó Cots, qui deixi en dipòsit a la biblioteca 69 llibres en català de la seva propietat. Finalment amb els libres reunits de moment, i en el marc de la Fira de Setembre, el dia 9 de setembre s’inaugura la Biblioteca Pública Municipal.

L’equipament cultural es va instal·lar dins de la nova Casa de la Vila, que s’havia inaugurat l’any anterior. Sembla que no en el lloc més adequat. Segons denunciava Acció Catalana a la seva revista Garba la biblioteca va ser posada en “un dels quartos més foscos i esquifits” de la Casa de la Vila. Posteriorment el fons de la biblioteca creixeria. El 1935 arribarien 81 nous llibres enviats per la Generalitat i 150 més de la Dirección de Bibliotecas Públicas. L’agost de 1936 l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana cediria a l’Ajuntament els volums conservats a la seva seu.

La biblioteca serà depurada per les noves autoritats franquistes de llibres “contrarios al nuevo régimen y a la moral católica”. De fet, la primera carta que va rebre el nou ajuntament franquista va ser una ordre perquè es confisquessin dels arxius i biblioteques del poble. Aquesta va ser la fi de la primera biblioteca pública de Sant Cugat.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Entitats culturals i esportives, Segona República i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a La primera biblioteca pública de Sant Cugat

  1. Amadeu Pons ha dit:

    Mota,
    Moltes gràcies per recuperar aquest petit episodi de la història de les biblioteques de Catalunya! Està clar que hi havia iniciatives locals que, amb més o menys encert, tiraven endavant projectes més enllà de la Xarxa de la Mancomunitat+Generalitat.
    I moltes felicitats pel blog. Llarga vida!!!
    Salut i alegria!

  2. Retroenllaç: Magí Bartralot Auladell | Història de Sant Cugat del Vallès

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s