Ramon Mas, líder rabassaire (1903-1995)

Ramon Mas i Colomer va néixer a Sant Cugat del Vallès el 1903. Era l’hereu d’una família de rabassaires d’idees republicanes. Aviat va entrar a militar a la Unió de Rabassaires, fundada el 1922. També va participar el 1930 en la creació del Centre Republicà Federal. El 14 d’abril del 1931 estarà present a la balconada de l’ajuntament des d’on es va proclamar la República a Sant Cugat. Durant aquest període seria el líder local dels rabassaires, que lluitaven per uns contractes d’arrendament més justos. Va ser un dels promotors de la vaga de la verema al Vallès de setembre de 1931, que acabaria amb el “pacte de la Generalitat” pel què es reduïa en una part la quantitat a pagar pel rabassaire al propietari. Mas serà escollit el mateix any representant dels arrendataris a la Cambra Agrària Oficial del Vallès, per passar el 1932 a la Comissió Arbitral del Districte de Terrassa. També el 1932 serà elegit delegat del Vallès Occidental al Comitè Central de la Unió de Rabassaires. L’any següent serà nomenat vocal de la Comissió Arbitral Superior de Catalunya.

ramon_mas

Ramon Mas parlant a un míting de la Unió de Pagesos (Arxiu Històric de CCOO de Catalunya)

Orador i jutge

La tardor de 1931 havia participat en la redacció de les tesis agràries del Bloc Obrer i Camperol, però va continuar militant a ERC. Bon orador i conferenciant, va parlar en mítings rabassaires i republicans per tota la comarca. Fou director de L’Avenir , òrgan local dels federals i els rabassaires, i corresponsal del diari barceloní El Diluvio. El juny de 1934 fou escollit jutge municipal, però arrel dels fets d’octubre de 1934 seria cessat i empresonat uns dies a la Model, malgrat no haver tingut una participació directa en els esdeveniments. A més va ser desnonat de les terres que conreava a Can Canyameres. Jutjat el juny de 1935, serà absolt. Després de la victòria del Front d’Esquerres de febrer de 1936 seria reposat com a jutge municipal, càrrec des del que fomentarà les demandes rabassaires contra els desnonaments patits.

L’empresonament i el desnonament havien radicalitzat les seves posicions polítiques, apropant-se als partits marxistes en procés d’unitat. El juliol de 1936 s’afiliarà al Partit Socialista Unificat de Catalunya. Amb l’inici de la Guerra Civil seria membre del Comitè de Milícies Antifeixistes de Sant Cugat i un dels promotors de la confiscació de terres, però aviat va ser nomenat delegat del Servei de Cooperació Agrícola de la Regió VI, passant el gener de 1937 a la Regió I. El setembre de 1938 seria cridat a files, integrant-se a la 123 Brigada Mixta.

Exili i retorn

Es va exiliar a França, on estarà reclòs un temps al camp d’Argelers. Aconseguida la llibertat va fixar la seva residència al departament de l’Aude, però aviat serà enrolat en les Companyies de Treballadors Estrangers i enviat a la línia Maginot. Va fugir i va aconseguir arribar de nou a l’Aude, on es va unir a les files de la resistència contra l’ocupació nazi, formant part de l’Agrupació Carcassona del maquis. El 1945 participa en la reorganització de la Unió de Rabassaires a l’exili, formant part el 1948 de l’escissió rabassaire del sector més proper al PSUC, de la que serà vicepresident. A Carcassona treballà un temps com a professor al Lycée Agricole Charlemagne.

Com a escriptor va obtenir diferents premis com el Maspons i Camarasa, amb un treball dedicat a Sant Cugat, o el de l’Institut de Ciències Econòmiques de Catalunya dels Jocs Florals celebrats a París el 1959, amb un estudi sobre el problema de la rabassa morta. El 1967 va publicar La pagesia catalana i els seus problemes i el 1972 Camins pagesos de Catalunya, que havia estat Premi Festa de Maig de les Lletres Catalanes el 1970.

Després de passar un temps a Andalusia, va retornar a Sant Cugat el 1969. El 1976 participaria a la fundació de la Unió de Pagesos. Va morir a Sant Cugat l’estiu de 1995.

Article publicat al Diari de Sant Cugat de14 de juny de 2013

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Biografies, Guerra Civil, Segona República i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s