El cooperativisme obrer de consum a Sant Cugat: d’El Espejo a La Unidad Obrera

unidadobreraLes cooperatives obreres de consum van començar a funcionar a Catalunya a finals del segle XIX impulsades per federalistes i sindicalistes. Aquestes associacions de consumidors compraven productes bàsics a l’engròs que després eren distribuïts entre els seus socis. D’aquesta forma abaratien els preus dels productes de primera necessitat que consumien i milloraven la seva qualitat, tot eliminant l’odiada figura de l’intermediari. Si es produïen beneficis es feien servir per a prestacions socials per als cooperativistes o com a fons de previsió.

A Sant Cugat, després de les diferents mútues que van sorgir a finals del segle XIX, el primer intent de crear una cooperativa de consum va ser la Sociedad Cooperativa Urbano-Agrícola El Espejo. Aquesta cooperativa va ser fundada el juliol de 1918 per dinou socis, bàsicament rabassaires, paletes i ferroviaris d’idees republicanes. El primer president va ser Josep Abelló Llorens i tenia com a secretari a Magí Bartralot. El 1920 encara funcionava i estava presidia llavors per l’antic president de la Societat de Paletes, Josep Llopart Blay. La cooperativa no reeixí. El 1924 hi hauria un nou intent cooperativista, aquesta vegada a càrrec de ferroviaris, que fundaren la Cooperativa Obrera de Consumo El Nuevo Día. Tampoc durarà gaire.

L’arribada de la República suposà un nou impuls per al cooperativisme. El govern central proclamà el 1931 la Llei de cooperatives i el Parlament de Catalunya aprovà el febrer de 1934 la Llei de bases de la cooperació, que fomentà la constitució de noves cooperatives. És precisament arran d’aquesta llei que es torni a formar a Sant Cugat una cooperativa de consum. Serà al setembre i es dirà, en un primer moment, Unió Mutual Obrera, però aviat és rebatejada com a Cooperativa La Unidad Obrera. Aquesta vegada els impulsors eren sindicalistes de la CNT i comunistes del Bloc Obrer i Camperol. A partir dels fets d’octubre i la seva repressió, la Cooperativa va rebre un impuls amb l’objectiu de lluitar contra l’especulació i la repressió econòmica. Va tenir el primer local al carrer Francesc Layret (avui Santa Maria), on venia als seus associats queviures i productes de xarcuteria. Després dels fets d’octubre de 1934 seria rellançada com una forma de fomentar la solidaritat i l’ajuda mútua en uns moments de repressió política i social de molts dels seus associats.

Tarja de consum de la Cooperativa "La Unidad Obrera"

Tarja de consum de la Cooperativa “La Unidad Obrera”

Però el seu moment d’esplendor arriba amb la Guerra Civil. Sobretot a partir de gener de 1938 quan una ordre ministerial els hi dóna més atribucions en el repartiment de proveïments. En aquest període de revolució econòmica i social la cooperativa supera els 650 associats i reparteix unes 4.200 racions. Més d’un centenar de refugiats arribats al poble fugint dels combats se’n faran socis. Trasllada el seu local als baixos de la casa que havia confiscat la CNT com a seu a la plaça de la República (avui Sant Pere), un ampli edifici que havia servit de Casa de la Vila fins al 1932. Allà quatre dependents atenen als associats. A més, el setembre de 1938, l’Ajuntament els cedeix Can Perbell.

La cooperativa s’adhereix a la Federació de Cooperatives de Catalunya i estarà presidida pels cenetistes Isidoro Checa i Francisco Martínez. La Unidad Obrera continua funcionant, fins i tot, uns mesos després de l’entrada dels franquistes a Sant Cugat, però aviat el nou règim franquista acaba amb aquesta experiència d’autogestió.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Guerra Civil, Segona República i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a El cooperativisme obrer de consum a Sant Cugat: d’El Espejo a La Unidad Obrera

  1. Retroenllaç: Magí Bartralot Auladell | Història de Sant Cugat del Vallès

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s