Els santcugatencs als camps nazis

Darrera actualització: 31 d’agost de 2020

Fins al moment hem localitzat a sis veïns de Sant Cugat del Vallès que van ser deportats a Mauthausen i Gusen. Es tracta de Francisco Calventus Navarro, del comunista Joaquín Moya Braulio, militant del POUM i regidor de la Unió de Rabassaires, l’anarquista Lorenzo Villa Gibanel, Miguel Sánchez García, el republicà i nacionalista català Bonaventura Bartralot Auladell i el comunista Josep Puiggròs Paloma, regidor del PSUC. D’ells només van sobreviure els dos darrers. Aquesta és la seva tràgica història.

Els primers deportats

El 9 d’agost de 1940 arribava a Mauthausen un tren carregat amb 168 republicans espanyols. Es tractava del segon comboi que els nazis enviaven de presoners espanyols al camp de concentració. El primer havia arribat tres dies abans amb 390 deportats. Els espanyols eren exiliats de la Guerra Civil que havien estat detinguts durant l’avanç de les tropes alemanyes per França entre maig i juny de 1940. Molts formaven part de les Companyies de Treballadors Estrangers que el govern francès havia format la primavera de 1939 amb 50.000 republicans espanyols militaritzats per aprofitar la seva mà d’obra en la construcció de fortificacions i carreteres. Altres s’havien allistat en unitats militars franceses. Amb la invasió nazi de França del maig de 1940 serien detinguts uns 10.000 d’aquests exiliats i enviats a camps de presoners militars, els stalags.

El govern franquista es va desentendre d’ells, va comunicar als alemanys que els podia considerar apàtrides i fer amb ells el que considerés. Els nazis els van treure dels stalags i els van enviar a camps de concentració, la majoria a Mauthausen, un camp amb catalogació III, el que volia dir d’extermini. Dels 7.532 espanyols que serien tancats a Mauthausen només sobreviuran un 36%.

Dels stalags a Mauthausen

triang
Triangle blau amb S, símbol dels presoners espanyols a Mauthausen

El comboi que va arribar el 9 d’agost de 1940 a Mauthausen provenia del Stalag I B Hohenstein, un camp de presoners que els alemanys havien habilitat a l’est de Prússia. Després de tres dies de viatge amuntegats en vagons de mercaderies, sense menjar, ni beure, els espanyols arribaven a Mauthausen.

Entre els que van ser rebuts a cops i crits per membres de les SS, hi havia un veí de Sant Cugat, Francisco Calventus Navarro.

Nascut a Lorca (Múrcia) el 31 d’agost de 1904, havia arribat a Sant Cugat a principis dels anys vint, junt amb la seva família. Com tants altres murcians emigrats a Sant Cugat en aquelles dates, els Calventus venien atrets per la feina a les obres públiques i la construcció. De fet, el pare treballarà a les obres del ferrocarril i es col·locarà de peó de camins per la Generalitat. Segurament Francisco s’inicia al món laboral en feines precàries per passar, més tard, a treballar de vaquer. A Sant Cugat mor la seva mare. Francisco, solter, viu amb la família.

Sabem que el seu germà Antonio va marxar al front amb la columna Durruti. Francisco també marxaria a la guerra en ser mobilitzada la seva quinta el 1938. Mai més tornarà a Sant Cugat. Amb la derrota republicana passaria a França. Abans de marxar a l’exili la família vivia de lloguer al carrer Hospital, a tocar de la plaça Octavià.

Segurament Francisco Calventus havia estat mobilitzat pel govern francès amb alguna Companyia de Treballadors i fet presoner pels alemanys. Havia passat pel Stalag d’Allenstein, avui Olsztyn (Polònia), abans de ser enviat al de Hohenstein, a 25 km, d’on, com hem vist, seria deportat a Mauthausen.

Francisco Calventus, com tots els que arribaven al camp d’extermini, va ser despullat, apartat de les seves poques propietats i rapat. Després el van donar un vestit a ratlles amb un número estampat, el 3686, i amb un triangle blau cosit amb una S al centre, el que l’identificava com apàtrida originari d’Espanya, ja que els deportats no eren reconeguts pel govern franquista com a ciutadans espanyols. Els SS els inscrivien al camp com rotspanier (espanyols rojos). Els nazis van transcriure malament el seu cognom i el van apuntar com Francisco Calvento Navarro.

A aquests primers deportats, com als que vindrien després, els esperava fam, maltractaments i treballs forçats a la pedrera, en el trasllat de grans blocs de pedra, en la construcció del mur i altres feixugues feines amb les quals es perseguia exterminar-los a poc a poc per extenuació.

Nous combois

Mesos després, el 13 de desembre de 1940, en plena nit, arribava un nou comboi de republicans espanyols en vagons de tercera segellats hermèticament. Són baixats pels SS a cops de culata i de porra. Des de l’estació caminen fins camp de concentració. Arriben a Mauthausen a les dues de la matinada.

El comboi procedia del Stalag V D Strasbourg. Dos dies abans la Gestapo, que a principis de desembre havia interrogat d’un en un als 846 espanyols del stalag, els va ordenar formar al pati. Els espanyols es van veure rodejats de SS armats i gossos llop. Se’ls va anunciar que els enviaven a Aústria a treballar. En realitat la seva destinació era Mauthausen.

Entre aquests presoners viatjava un altre santcugatenc, Joaquín Moya Braulio, que havia estat detingut pels alemanys el maig de 1940 i traslladat a Saint-Dié-des-Vosges, lloc de concentració de presoners de guerra, d’on seria traslladat, com altres presoners, al stalag d’Estrasburg on van ser separats per nacionalitats.

Joaquin Moya Braulio. Foto cedida per Manel Calaceit

Joaquín Moya també era un emigrant. Havia nascut a Ejulve, a la província de Terol, el 20 de desembre de 1900. El tros que tenien al poble no donava per mantenir la família. Primer vam passar algunes temporades treballant de temporers a Lleida durant la collita de l’oliva -a Almatret i La Granadella-, però finalment vam decidir emigrar definitivament a Catalunya, on ja tenien família.

Amb 18 anys Joaquín Moya va arribar a Sant Cugat amb la seva germana. Els seus pares s’instal·larien al poble més tard, el 1929. Van aconseguir unes terres en parceria a Torre Negra, vinyes i un hort, d’on sortia la producció que la mare venia al mercat de Galvany, a Barcelona. Més endavant aconseguirien, també a rabassa morta, terres a Can Cabassa i Bellaterra.

La família, pares i tres fills, primer van viure a un pis al carrer Sant Francesc (avui carrer Escaletes), número 4, a tocar de la plaça del Monestir, per passar, més endavant al carrer Montserrat 16 (avui número 56), una casa on tenien espai per guardar les cavalleries. Joaquín Moya, a més de conrear la terra com a rabassaire, treballava des de feia temps de fogoner a la Ceràmica Alexander, l’horari de tarda al forn li permetia simultaniejar les tasques.

Joaquín Moya es va integrar a la vida cultural local. Es va fer soci de la Unió Santcugatenca, era cantaire a la Coral de La Unió i membre del seu grup esperantista. També es va interessar per les qüestions polítiques i socials i va ingressar a la Unió de Rabassaires i el Centre Republicà Federal, per passar poc després, com altres esperantistes de la Unió, a militar al Bloc Obrer i Camperol, convertit el 1935 en POUM, i en entitats properes als comunistes com l’Ateneu Popular Santcugatenc.

Amb l’esclat de la Guerra Civil va marxar voluntari al front, tornant a Sant Cugat setmanes després. Després de la il·legalització del POUM, arran dels Fets de Maig de 1937, participa en la creació de l’Ateneu Obrer, la tapadora que fan servir els poumistes santcugatencs per continuar les seves activitats.

El maig de 1938 seria nomenat conseller municipal en representació de la Unió de Rabassaires. També formaria part de la Comissió de Govern fins octubre de 1938 en què el sindicat rabassaire es va retirar del consistori en protesta per les requises.

El gener de 1939, davant la imminent arribada de les tropes franquistes, enfilaria el camí cap a l’exili a França. Abans de marxar va deixar encarregat al seu pare de què es desfés dels seus llibres i les escopetes que hi havia a la casa. El pare va enterrar tot als terrenys que conreaven a Bellaterra. Joaquín Moya va passar pels camps de concentració de refugiats republicans a França. Va contactar amb una família francesa que semblava disposada a cridar-lo per treballar les terres, però just en aquest moment va ser mobilitzat pel govern francès i enviat al nord amb una Companyia de Treballadors Estrangers, on seria capturat pels alemanys. A Mauthausen rebria el número 5056.

Gusen i l’arribada de més rotspanier

Els dos presoners santcugatencs serien aviat transferits a un dels camps satèl·lit de Mauthausen, el de Gusen, on eren destinats els presoners que als SS ja no els semblaven aptes per treballar al camp central donat el seu deplorable estat de salut. El primer trasllat d’espanyols a Gusen es va fer el 24 de gener de 1941. En el grup anava Joaquín Moya. Dies després, el dia 17 de febrer, el seguiria Francisco Calventus que a Gusen rebria el número 10287.

A Gusen les condicions eren encara pitjor que les del camp mare. Dels 5266 espanyols que es van enviar al camp satèl·lit 3959 serien assassinats, entre ells Joaquín Moya, que moriria el dia 15 d’octubre de 1941, i Francisco Calventus, mort dues setmanes després, el 31 del mateix mes. Així ho confirma el Todfallsaufnahme (certificat de defunció) del crematori de Gusen. Encara es deixarà la pell a Gusen un altre santcugatenc, ho veurem

Primera pàgina del Todfallsaufnahme (certificat de defunció) de Francisco Calventus Navarro. ITS Archives. 1.1.26.3 / 1385176

Una de les raons de l’enviament d’aquests rotspanier cap a Gusen era fer lloc a Mauthausen per encabir un nou contingent de 1506 deportats procedents del Stalag XI B Fallingbostel, 1472 d’ells espanyols. En aquest grup de deportats, arribats el 27 de gener de 1941, venien tres nous santcugatencs, Lorenzo Villa Gibanel, Miguel Sánchez García i Bonaventura Bartralot Auladell.

Tots tres, després de ser capturats pels alemanys en diferents llocs del front, a la regió de Mosel·la, el juny de 1940, havien passat per Saint-Dié-des-Vosges, el mateix lloc d’aplec de presoners de guerra on havia estat Joaquín Moya, amb el que potser van coincidir un temps. Després foren traslladats al Frontstalag 140, un camp de presoners obert el setembre de 1940 al castell de Belfort, per passar més tard al XI-B Fallingbostel, a la Baixa Saxònia, d’on el 16 de gener de 1941 serien transferits a Mauthausen, on van arribar després d’un terrorífic viatge d’onze dies.

Lorenzo Villa Gibanel havia nascut a la petita aldea de Selgua, pertanyent al municipi de Monzón, a la província d’Osca, el 4 d’octubre de 1904.

Emigra a Sant Cugat a mitjans dels anys vint, treballant de jornaler al camp. A Sant Cugat es casa amb Sabina García, que havia arribat emigrada de Puebla de Don Fadrique (Granada). El 1937 tenen un fill, Lorenzo. Viuen al carrer Sant Francesc 4 (avui carrer Escaletes) que, curiosament, és la mateixa casa on havia viscut Joaquín Moya amb la seva família.

Al poble entra en contacte amb els cercles anarquistes. El juliol de 1932 participa en la fundació de l’Ateneu Obrer Cultural, exerceix de tresorer a la seva primera Junta. L’Ateneu era la plataforma anarquista local en uns moments en què els comunistes del Bloc Obrer i Camperol s’han fet amb la majoria dins del Sindicat Únic d’Arts i Oficis de Sant Cugat, adherit a la CNT. L’Ateneu agrupa una vintena d’anarquistes propers a la FAI i les Joventuts Llibertàries.

L’Ateneu Obrer Cultural és clausurat després dels Fets d’Octubre de 1934, en què és detingut el seu president. El tancament governamental no és aixecat fins gener de 1936. Però ja no és tan necessari per als objectius dels anarquistes locals perquè, a partir de la seva reconstrucció el 1935, després de la clausura, la direcció del Sindicat Únic d’Arts i Oficis de Sant Cugat ha passat a mans del sector faista.

Durant 1936 se succeeixen diferents obrers a la direcció del sindicat cenetista. En la Junta que és escollida el maig de 1936, trobem com secretari a Lorenzo Villa Gibanel, que en aquells moments està aturat.

La quinta de Lorenzo Villa, la de 1925, va ser cridada a files l’agost de 1938. Amb la derrota republicana va passar a França. Segurament està un temps tancat al camp de refugiats d’Argelers, on sembla que és mobilitzat pels francesos. És destinat a la 38a Companyia de Treballadors Estrangers i enviat a Mosel·la, com a Bartralot, a treballar en la Línia Maginot. Allà seria fet presoner el 22 de juny de 1940. Com hem vist, va passar per diferents camps de presoners -Saint-Dié-des-Vosges, Belfort i Fallingbostel- abans d’arribar a Mauthausen, on va ser matriculat amb el número 5791 i registrat com a treballador agrícola.

La seva estada al camp principal dura poc. El 8 d’abril de 1941 és transferit a Gusen, on rep el número 12025. La dura feina el debilita, en pocs mesos no se sosté en peu. És ingressat al bloc 32 on, junt amb el 31, són traslladats els considerats “invàlids”, els presoners que estan massa dèbils per treballar. Allà se’ls deixa morir de fam -rebien la meitat de la ja de per si escassa ració de menjar- o se’ls elimina amb injeccions de benzina, dutxes d’aigua gelada o a puntades de peu. En la barraca 32 serà trobat mort Lorenzo Villa Gibanel a les 8.52 h. del matí del 14 de novembre de 1941.

Acta de defunció de Lorenzo Villa Gibanel emesa per les autoritats franceses, l’11 de juny de 1951. Cedida per Juan Manuel Calvo Gascón

Un altre santcugatenc arribat junt amb Lorenzo Villa a Mauthausen era Miguel Sánchez García.

Miguel Sánchez García havia nascut a Lorca el 16 de gener de 1908, segurament a la pedania d’Empalme de Almendricos, on el 1939 encara residia la seva mare. Com altres murcians com Francisco Calventus, emigra a Catalunya. Va arribar a Sant Cugat els anys trenta a la recerca de feina, segurament seguint les passes del seu germà Tomàs arribat al poble el 1932 i que treballa de manobre. Miguel es col·loca de jornaler al camp. Vivia al carrer Sant Ramón 14, on segurament compartia pis amb el seu germà i la seva cunyada, i es mantenia solter. Poc més sabem de la seva vida.

A Mauthausen seria matriculat amb el número 6541 i registrat com camperol, però la seva estada al camp central seria breu. El seu estat físic hauria de ser ja dèbil perquè només vint-i-un dies després, el 17 de febrer de 1941, era transferit a Gusen, en el mateix comboi on, com hem vist, anava el seu paisà Francisco Calventus. Ara és el presoner 10657.

Set mesos després Miguel Sánchez es troba ja consumit, no pot seguir el ritme de treball forçat de Gusen. A l’agost la Politische Abteilung del camp comença a seleccionar als presoners en pitjor estat físic, els que qualifica de häftlinge-invaliden (presos invàlids). Un d’ells és Miguel Sánchez. Se’ls comunica que seran enviats al KL Dachau-Häftlingssanatorium (Sanatori per a presoners de Dachau) per recuperar-se i enfortir-se.

El 13 d’agost de 1941 surten de Gusen els primers häftlinge-invaliden. La majoria són republicans espanyols. Durant els dies següents aniran partint més presoners en grups de 40 o 50. El 16 d’agost li havia arribat el torn a Miguel Sánchez. Devia anar confiat, sembla una destinació més plàcida, i, a més, aquest cop no és traslladat amuntegat en un vagó de tren, el pugen a un autobús amb els vidres tintats de blau. Mai arriba a Dachau, la seva nova destinació és el castell de Hartheim.

Allà és rebut per metges i infermers. El porten a una sala per confrontar les seves dades personals i el seu historial. Després passa a una altra sala on el despullen i el fotografien. El següent pas és passar per la dutxa junt amb una seixantena de presoners. Però no és aigua el que l’espera. El que sortia de les dutxes era monòxid de carbó. Es troba dins d’una càmera de gas. L’agonia s’allarga un quart d’hora. Quan es fa el silenci, un grup de presoners extreu els cadàvers, rodejats dels excrements i vòmits dels propis gasejats. Alguns dels cossos són seleccionats per metges per disseccionar-los i experimentar. La majoria són incinerats.

Miguel Sánchez va ser un dels 30.000 assassinats pels nazis a Hartheim, entre les víctimes del programa secret d’eutanàsia Aktion T4, que tenia per objectiu l’eliminació de malalts amb discapacitats físiques o psíquiques, i la Aktion 14f13, una campanya per gasejar uns 12000 presoners de camps de concentració considerats com ja no aptes pel treball, entre ells 449 espanyols, entre ells Miguel Sánchez.

En el seu certificat de defunció, signat per un Oberscharführer de les SS, consta com data oficial de la seva mort el 26 de setembre de 1941 a les 3.40 h a Mauthausen. Era fals, en realitat, com hem vist, havia mort un mes abans, el 16 d’agost de 1941. Va ser el primer santcugatenc que va morir a un camp de concentració nazi. Moya, Calventus i Villa sobreviuran uns mesos més.

Apunt de Miguel Sánchez García al llistat d’espanyols enviats des de Gusen a Hartheim. ITS Archives

El tercer santcugatenc arribat el 27 de gener de 1941 des de Fallingbostel era Bonaventura Bartralot Auladell.

Bonaventura Bartralot Auladell, havia nascut a Sant Cugat el 15 d’agost de 1902. Era el germà petit de Magí Bartralot, fundador de la Unió de Rabassaires i el Centre Republicà Federal de Sant Cugat, regidor federal de 1931 a 1934 i alcalde d’octubre de 1936 a gener de 1938. Bonaventura havia seguit les passes polítiques del seu germà, fent-se militant rabassaire i federal, però a diferència del seu germà -federalista pimargalià- Bonaventura simpatitzava amb el corrent més nacionalista d’Estat Català.

Era soci de la Unió Santcugatenca i havia participat en el seu grup esperantista, on segurament va coincidir amb Joaquín Moya. També és un ferm antimilitarista, escrivint articles sobre aquesta matèria a la revista L’Avenir, impulsant, l’abril de 1933, el Comitè Local contra la Guerra. Va ser detingut, junt amb el seu germà, arran dels Fets d’Octubre de 1934, passant una temporada a la presó. Jutjat l’octubre de 1935 seria absolt.

Durant la guerra, sembla que per amistat amb Tomàs Fàbregas, va ser nomenat agent-conductor del Parc Mòbil de la Comissaria General d’Ordre Públic de Seguretat Interior. Amb l’arribada de les tropes franquistes deixaria la seva llar al carrer Sant Antoni -actualment número 26- on encara solter, vivia amb el seu pare i la seva germana, i fugiria cap a França.

El petit dels Bartralot va ser militaritzat pel govern francès i destinat a la 93a Companyia de Treballadors Estrangers. Aquesta Companyia, de primer, va ser enviada a la zona de Le Sauze-du-Lac, als Alts Alps, encarregant-se de la reparació de camins i carreteres i posteriorment són dirigits al departament de Meurthe i Mosel·la per treballar en la fortificació de la Línia Maginot. Amb l’entrada de les tropes alemanyes a França, és fet presoner el 23 de juny de 1940 i, com hem vist, traslladat a Saint-Dié-des-Vosges.

Bonaventura Bartralot va ingressar a Mauthausen, junt amb Lorenzo Villa i Miguel Sánchez, el 27 de gener de 1941. Rep el número de presoner 6234. Els nazis l’inscriuen amb el seu primer cognom escrit malament, figurarà com Buenaventura Bartalot Auladell. El 17 de febrer de 1943 seria enviat al subcamp d’Steyr-Münichholz, per treballar en la producció d’armes. El 28 d’abril de 1943 és transferit a Gusen. L’11 de novembre del mateix any reingressa a Mauthausen. Ara té el número 39287 i professionalment és catalogat com a fuster.

El gener de 1944 és transferit a un nou kommando, el d’Ebensee, creat el novembre de 1943, per treballar en la construcció de túnels subterranis on els nazis volien traslladar la fabricació de bombes V-2 per protegir-se dels bombardejos aliats. El 16 d’abril de 1944 tornaria al camp central de Mauthausen.

Magí i Bonaventura Bartralot, Toulouse, 1946. Foto cedida per Andrea Casanova, via Josep Perea
Magí i Bonaventura Bartralot, Toulouse, 1946. Foto cedida per Andrea Casanova, via Josep Perea

De la Resistència a Mauthausen

A partir de 1943 disminueixen molt els contingents de republicans espanyols amb destinació a Mauthausen. La majoria dels que arriben han estat detinguts per participar a la Resistència francesa. És el cas de Josep Puiggròs Paloma, el darrer veí de Sant Cugat que arriba al camp.

Josep Puiggròs Paloma va néixer a Terrassa el 24 de maig de 1909, fill de treballadors del tèxtil. Sembla que de jove va passar a viure a Barcelona, ciutat on es fa soci de l’Ateneu Enciclopèdic Popular. El març de 1925, quan encara no ha fet els 16 anys, és escollit vicesecretari en la junta. De nou el trobarem en una junta set anys més tard, el juny de 1932. Aquesta vinculació a una entitat cultural obrerista, l’apropa a un món alternatiu i a les idees emancipadores de la classe obrera.

Sabem que als anys trenta treballa als Laboratoris del Doctor Vinyals i que el setembre de 1931 s’ha casat amb Concepció Crespo Macías. El 1935 la parella lloga una torre a Sant Cugat, a la Rambla Ribatallada 22. Amb ells s’instal·len la sogra i la cunyada de Puiggròs, una minyona, un afillat de 14 anys, i ja començada la guerra la mare de Josep Puiggròs i una nova minyona. A més, acullen dos nens refugiats de guerra.

La guerra també ha portat canvis laborals. El copropietari i gerent dels laboratoris on treballa ha fugit a l’Espanya franquista, l’empresa ha quedat en mans dels seus treballadors. El 4 de setembre Josep Puiggròs és nomenat delegat de la Generalitat als Laboratoris, el 24 de desembre de 1936 és escollit pels seus companys director dels Laboratoris del Doctor Vinyals, ara una empresa col·lectivitzada.

A més, Josep Puiggròs i Concha Crespo han ingressat en el PSUC. El 23 de juny de 1937 el PSUC santcugatenc, ara pinenc, proposa al camarada Puiggròs com a representant seu al ple municipal. Puiggròs exerceix de regidor un breu període, fins a l’1 de setembre de 1937, encara que no és substituït al consell municipal pel PSUC fins al 27 d’octubre de 1937, quan es formi el nou Ajuntament.

Amb la derrota republicana Josep Puiggròs s’exilia a França. Com tants altres refugiats, passaria pels camps de concentració francesos, en el seu cas Argelers, i és mobilitzat amb les CTE, a la 215a Companyia amb destinació a la fàbrica d’armament de l’Isle-Jourdain, al departament de Vienne.

Josep Puiggròs s’uneix a les files de la Resistència. Sabem que l’octubre de 1942 viu a Bordeus. Segurament ja ha ingressat als Francs-tireurs et partisans (FTP), una organització armada formada pels comunistes francesos, amb els que col·laboren el PCE i el PSUC, per lluitar contra els nazis i el règim de Vichy. Puiggròs participa en els FTP-MOI de la Regió 3, que realitza diferents accions de sabotatge a la regió.

El 13 de maig de 1943 és detingut per la Gestapo a Bordeus. Passa uns mesos en centres de detenció, on és interrogat i torturat. Finalment és enviat cap a París on arriba el 23 d’agost de 1943. Va a parar al Fort de Romainville, un dels centres de detenció que feia servir la Gestapo per a presos polítics a l’espera del seu destí definitiu.

Fitxa policial de de Josep Puiggròs Paloma a la Direction générale de la Sureté Nationale . Bordeaux, 8 juin 1943. Archives départementales de la Gironde. Cedida per Enric Gil.

El dia 6 de setembre Puiggròs és conduït a la Gare de l’Est de París, on és tancat en un vagó amb 52 presoners més, entre ells set espanyols, tots membres del seu grup dels FTP-MOI. La destinació del comboi és el camp de càstig de Neue Bremm, al que arriben l’endemà. Es tracta d’un Straflager, un campament de tortura construït per la Gestapo prop de Saarbrücken, al costat de la frontera francesa, amb l’objectiu de doblegar als presoners físicament i mentalment, a còpia d’obligar-los a fer exercici físic fins a l’extenuació i privar-los d’aliment i de son.

Neue Bremm servia com a camp de trànsit dels presoners cap a noves destinacions. Allà se’ls catalogava segons la seva perillositat en tres categories, els dirigents i els maquis agafats amb les armes a la mà eren catalogats com Schutzhäftlinge III i la seva destinació era Mauthausen. Aquest és el cas de Puiggròs i els seus companys.

El dia 16 de setembre la Gestapo agrupa als deu espanyols que hi ha a Neue Bremm i els envia en vagons tancats sense aigua ni menjar cap a Mauthausen. El 18 de setembre de 1943, després de dos dies de penós viatge, arriben al camp de concentració. Puiggròs és matriculat al camp amb el número 35169.

Dins de l’horror, la situació que troben els espanyols que arriben a Mauthausen a finals de 1943 no és tan extremadament dura com la dels primers anys. Els rotspanier van ser dels primers a ingressar al camp, dels arribats entre 1941 i 1942 han mort el 90%, però els sobrevivents han anat teixint una xarxa de solidaritat i s’han introduït als kommandos i les destinacions burocràtiques, des d’on és més fàcil protegir als compatriotes.

Tot fa pensar que l’adaptació de Puiggròs, resistent i comunista -grups ben organitzats- a la dura realitat de Mauthausen es fa en millors condicions que les que havien patit els deportats entre 1940 i 1942. I això malgrat que Puiggròs estava categoritzat com a Schutzhäftlinge III, el que suposava ser marcat com Nacht und Nebel, categoria reservada als opositors polítics als nazis i als membres de la Resistència i que significava ser destinats a l’extermini en secret, uns assassinats i altres deportats i sotmesos a un tracte més dur amb l’objectiu de què no sortissin amb vida dels camps de concentració.

Alliberament

Però Josep Puiggròs aconsegueix sobreviure, és un dels deportats alliberats per les tropes aliades el 5 de maig de 1945. Ja lliure es va retrobar amb la seva dona i van refer la seva vida a França. Segons informava el butlletí d’Amicale de Mauthausen de França, associació d’antics deportats, moria a començaments de 1962. La seva salut no s’havia recuperat de les tortures i patiments als camps nazis. Vivia llavors al petit municipi de Pissos, a les Landes.

També estava entre els alliberats a Mauthausen el maig de 1945 Bonaventura Bartralot, que s’establirà a Toulouse, on el seu germà Magí li troba feina al viver de La Flambelle, on ell mateix treballava. Ramon Mas recordava que quan va acompanyar al seu germà Magí a rebre’l a l’estació els va ser “molt difícil reconèixer-lo”, el pas pel camp de concentració havia fet efecte en Bonaventura, “un home d’un pes de 70 kg. i 1,68 m. d’alçada pesava quan va arribar 42 kg.”.

Bonaventura Bartralot s’implica en la reconstitució de la Unió de Rabassaires a l’exili. El juny de 1948 és un dels vuit signataris d’un manifest, publicat al setmanari comunista Lluita, que és l’origen de l’escissió de la Unió de Rabassaires a França entre el sector més proper a ERC i el grup més proper al PSUC, amb la que s’alinea Bonaventura Bartralot i el seu amic Ramon Mas.

A diferència del seu germà gran, Bonaventura no tornarà a Sant Cugat. El març de 1971 el butlletí de l’Amicale de Mauthausen de França, associació de la qual era soci, anunciava la seva mort a Toulouse.

Alliberament del camp de concentració de Mauthausen, 5 de maig de 1945. National Archives and Records Administration

Taula resum

Nom Lloc i data de naixement Ingrés a Mauthausen i número Trasllats Mort
Bartralot Auladell, Bonaventura Sant Cugat del Vallès, 12/5/1902 27/1/1941

Núm. 6234

17/2/1943 Steyr-Münichholz

28/4/1943 Gusen (Núm. 39287)

11/11/1943 Mauthausen

1/1944 Ebensee

16/4/1944 Mauthausen

Alliberat

Mort a Toulouse (França), 1971

Calventus Navarro, Francisco Lorca (Múrcia), 31/8/1904 9/8/1940

Núm. 3686

17/2/1941 Gusen

Núm. 10287

Gusen 31/10/1941
Moya Braulio, Joaquín Ejulve (Terol), 20/12/1900 13/12/1940

Núm. 5056

24/1/41 Gusen Gusen 15/10/1941
Puiggròs Paloma, Josep Terrassa, 24/5/1909 18/9/1943

Núm. 35169

Alliberat

Mort a Pissos (França), 1962

Sánchez García, Miguel Lorca (Múrcia), 16/1/1908 27/1/1941

Núm. 6541

17/2/41 Gusen

Núm. 10657

Hartheim 16/8/1941
Villa Gibanel, Lorenzo Selgua (Osca), 4/10/1904 27/1/1941

Núm. 5791

8/4/1941 Gusen

Núm. 12025

Gusen 14/11/1941

Documental

Basant-se en aquest article, TV Sant Cugat ha realitzat un documental amb el títol d’Els quatre santcugatencs de Mauthausen (quan va ser produït encara desconeixien el cas de Lorenzo Villa Gibanel i Miguel Sánchez García). Aquí el teniu:

Fonts

Per la realització d’aquest article, a més de l’àmplia bibliografia que existeix sobre el tema i els meus treballs sobre la història de Sant Cugat, s’ha consultat documentació de l’Arxiu Municipal de Sant Cugat del Vallès -sobretot el padró de 1936-, l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’International Tracing Service (Bad Arolsen, Alemanya) i Division des archives des victimes des conflits contemporains (Caen, França).

Agraïments

A Juan Antonio Olivares Abad -que hem va donar avís dels casos de Puiggròs i Sánchez-, Juan Manuel Calvo Gascón, Henry Farreny (Amicale des anciens guérilleros espagnols en France), Enric Gil Meseguer, Amical de Mauthausen, Jean-Louis Vernizo Mateo (Amicale de Mauthausen de França) i Manel Calaceit Moya.

Advertisement