“Primer camp d’instrucció de l’Exèrcit Popular Regular”, un documental sobre el campament militar de Pins del Vallès

Actualitzat: 12 de juny de 2019

Encuriosit per les breus imatges de la inauguració del Primer Camp d’Instrucció Premilitar de Catalunya, instal·lat a Sant Cugat del Vallès -llavors Pins del Vallès-, que es podien veure a la sèrie “España dividida: la Guerra Civil en color“, hem investigat una mica i hem trobat una còpia del film original d’on van ser obtingudes. Us el presentem.

Es tracta del documentalPrimer camp d’instrucció de l’Exèrcit Popular Regular” (també conegut com “A por los hechos, la juventud catalana se moviliza“). Són 9 minuts inserits al final d’una pel·lícula propagandística de mitja hora, “L’Exèrcit del poble neix“, produïda per la Secretaria de Cinema i Teatre del Comitè Pro Exèrcit Popular Regular. El seu objectiu era exaltar, com deia el subtítol, “un mes de propaganda i acció pro Exèrcit Popular Regular”, mostrar la feina desenvolupada entre febrer i març de 1937 pel Comitè, impulsat sobretot pel Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), que culminà amb la inauguració del campament de Pins del Vallès.

La direcció, fotografia i muntatge del documental va anar a càrrec de Cameràmans al Servei de la República, un col·lectiu de cineastes afí al PSUC, format per Alfonso Gimeno, Albert González Nicolau “Gasset”, Rafael Roca i Joaquin Lepiani. De la banda sonora es va encarregar l’enginyer de so Francisco Gómez Méndez. La música militar que acompanya la narració està interpretada per la banda de la caserna Vorochiloff del PSUC.

lexrcit_del_poble_neix__el_comit_proexrcit_popular_regular_secretara_cinema_i_teatre_presentar_aquesta_grandiosa_pellcula_un_mes_de_propaganda_i_acci_pro_exrcit_popular_regular
Col·lecció Cartells, 917(46.71-326-2). CRAI. Biblioteca del Pavelló de la República

L’Exèrcit del poble neix” va ser estrenada al Palau de la Música de Barcelona el 10 d’abril de 1937 . L’acte, de tres hores de duració, incloïa també films soviètics i lectura de poemes dramàtics. L’estrena comptarà amb la presència de Lluís Companys i diferents consellers, a més d’autoritats militars. Es van programar dues sessions. A la primera van ser convidats militars, forces de seguretat i professors de l’Escola Popular de Guerra, la segona estava oberta a la població civil. Malgrat tot, va haver-hi públic que va quedar fora, per això es va programar una tercera sessió de reestrena el dia 13 d’abril. El documental també va ser projectat al propi camp d’instrucció.

Però no tothom estava content amb la propaganda d’enaltiment de l’Exèrcit Popular de Catalunya. Des de mitjans de comunicació propers al PSUC es van criticar les traves a la difusió de la pel·lícula que van posar sectors anarquistes contraris a la militarització de les milícies. Cal tenir en compte que l’administració de les sales de cinema de Barcelona estava sota control del Comitè Econòmic de Cinemes, lligat al Sindicat Únic d’Espectacles Públics de la CNT.

Com veurem, la filmació comença amb una panoràmica del campament, amb la vila de Sant Cugat al fons. Ens mostra com s’emplaça el campament, com es caven rases, es claven tendes i s’instal·len els serveis d’intendència. Continua amb imatges de maniobres als boscos dels voltants del camp -podem veure Can Vilallonga– i de l’acte d’inauguració del 21 de març de 1937. Veiem l’arribada del conseller Joan Comorera i el president Lluís Companys i el discurs d’aquest des del balcó de Can Mora. Seguidament presenciem la desfilada davant les autoritats i la visita d’aquestes a les instal·lacions. El documental finalitza amb imatges dels exercicis militars i esportius que la tarda del 21 es van fer a l’estadi de Montjuïc.

El vídeo que veurem és la versió francesa del documental, l’única que hem trobat en línia, estreta de la web de ciné-archives, l’associació que custòdia el fons audiovisual del Parti communiste français. Aquí el teniu:

 

La pel·lícula va ser estrenada a d’altres ciutats. A finals d’abril, aprofitant una viatge del Comitè Pro-Exèrcit Popular Regular a València, la versió en castellà del film -“El ejército del pueblo nace“- es projecta al Cinema Rialto de la ciutat del Túria. A la sessió assisteixen  ministres i autoritats del govern central. El Comitè va aprofitar la visita per signar un acord amb l’empresa Film Popular, fundada pel PCE, perquè s’encarregués de la distribució del film a tota Espanya, excepte Catalunya i Euskadi.