Milicians, reclutes i comissaris a Sant Cugat. El campament militar i l’Escola de Comissaris de Pins del Vallès (1937-1939)

Darrera actualització: 6 d’octubre de 2021

El 16 de març de 1937 un grup d’homes, algun d’ells uniformats, es presenten a la masia Can Mora de Pins del Vallès, nom oficial de la vila de Sant Cugat des d’octubre de 1936i. Aquesta casa de camp és la seu del New Barcelona Golf Club, fundat el 1919 i propietari dels terreny que l’envolten i que havia adquirit – mitjançant la Catalonia Land Company- l’enginyer i empresari F.S. Pearson.

Els arribats informen els directius del club que són membres del Comitè pro Exèrcit Popular Regular (CEP) i «que es la intención de las autoridades utilizar el campo de golf para el entrenamiento militar, destinando el chalet para el uso de oficiales en calidad de cuartel». Els dirigents del club de golf, esvarats, es posen en contacte amb el consolat britànic a Barcelona. La majoria dels socis són d’aquesta nacionalitat, de fet a Sant Cugat l’entitat era coneguda com el «club dels anglesos».

L’endemà el consol del Regne Unit escriu a Josep Tarradellas, conseller primer, del que reclama «tome las medidas necesarias para que no se proceda con el plan arriba indicado, por tanto que el terreno a que se refiere pertenece a una compañía británica». A part d’anglesos altres estrangers fan servir el camp de golf, entre ells membres del cos diplomàtic. A la carta anglesa s’afegeix el consolat nord-americà, que, rebaixant el to, demana que almenys deixessin lliures sis dels divuit forats del camp que es troben «completamente aislados y separados de los demás» i així «a los miembros del Golf les proporcionará terreno suficiente para continuar su recreo y ejercicio preferido (…) y al mismo tiempo permitirá a los empleados del club continuar prestando sus servicios y ganarse la vida».

El consolat britànic, francès i cubà s’adhereixen a la proposta i demanen que no es confisqui la parcel·la a què es refereixen els americans. El juliol, quan feia temps que funcionava el campament, encara insistien en la propostaii. Tarradellas fa arribar les cartes al Comitè pro Exèrcit Popular Regular que mai els hi donarà resposta.

De poc van servir les reclamacions, la decisió està presa des de dies abans. Ja l’11 de març, en una assemblea d’activistes del CEP, s’havia anunciat que hi hauria un camp d’entrenament a Pins del Vallès. En els dies següents milicians de l’Escola Popular de Guerra, membres del batalló de Fortificacions i Obres i 150 voluntaris, que s’han inscrit prèviament a l’Oficina de Treball Voluntari de la Conselleria de Treballiii, transformen els forats, greens i bunkers en trinxeres i camp d’entrenament, també instal·len tendes i cuines de campanya a la gespa del camp.

Construcció de les cuines al campament de Can Mora. Pins del Vallès. 21 març 1937. Foto: Pérez de Rozas. Arxiu Fotogràfic de Barcelona
El Comitè Pro Exèrcit Popular Regular

El camp de golf ha estat confiscat per membres del Comitè pro Exèrcit Popular Regulariv, que s’havia constituït oficialment el 3 de març de 1937. Amb la creació d’aquest comitè culminava la campanya iniciada al febrer.

El 8 de febrer de 1937 tropes franquistes, amb el suport de forces italianes, ocupen Màlaga. Més de 200.000 persones fugen cap a Almeria. Pel camí són metrallades i bombardejades. Moren més de 4.000. Mentrestant a la ciutat andalusa comença una dura repressió, més de 7.000 assassinats. Un veritable desastre per la República.

L’endemà hi ha manifestacions de treballadors a Barcelona, Badalona i Sabadell demanant mobilització general, servei militar obligatori, creació d’un Exèrcit Popular i comandament únic.

Dos dies després el Comitè Central del Partido Comunista de España fa pública una declaració cridant a la construcció d’«un ejército regular y disciplinado bajo la dirección de mandos seguros, fieles a la República y al pueblo, (…) establecer el servicio militar obligatorio y una disciplina de hierro en la retaguardia». El mateix dia es reuneix el Consell Executiu de la Generalitat que demana el compliment del decret de mobilització, la incorporació immediata de les lleves de 1934 i 1935, l’enquadrament de les milícies a l’Exèrcit Popular i comandament únic i coordinat amb l’Estat Major Central. Mides que ja es van intentar el novembre i desembre de 1936 però que, boicotejada per alguns partits i sindicats, no va reeixir.

A Catalunya el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i la UGT -dirigida pels comunistes- recullen les consignes del PCE i inicien una mobilització en favor d’un exèrcit popular i de la implantació d’una formació premilitar. El PSUC és el principal impulsor, però Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Acció Catalana Republicana (ACR) i Estat Català, són també favorables. El govern de la Generalitat dóna total suport a la iniciativa.

Per agrupar a totes les forces polítiques i sindicals favorables a la militarització neix el Comitè pro Exèrcit Popular. El seu pla de treball es marca tres fites: assegurar la incorporació de les lleves mobilitzades i de les milícies a l’Exèrcit Popular Regular, organitzar militarment als elements de la rereguarda aptes per al servei d’armes i que encara no han estat mobilitzats i realitzar una campanya de propaganda per a popularitzar l’exèrcit popular i les indústries de guerra.

Però no tot el camp antifeixista es mostra a favor de la militarització. Sectors anarquistes, fidels al seu històric antimilitarisme i recelosos de perdre poder, es burlen d’aquestes mobilitzacions. També s’oposa el Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM), ferm defensor de les milícies.

Per popularitzar les seves consignes el Comitè organitza del 21 al 28 de febrer la Setmana pro Exèrcit Popular, amb mobilitzacions diàries al carrer, que clou amb una gran parada militar on participen militants i milicians de totes les organitzacions polítiques -excepte POUM- i sindicals -inclosos cenetistes del Regiment Ascaso-, a més de la Junta Seguretat Interior, la Guàrdia Nacional Republicana i la Policia. Tota una demostració de força.

Logotip del Comitè pro Exèrcit Popular Regular

Finalment, el primer de març ingressen al Comitè pro Exèrcit Popular la CNT i el Partit Sindicalista i el dia 3 es constitueix oficialment el Comitè pro Exèrcit Popular Regular (CEP). L’organisme passa de ser un ens autònom a convertir-se en un òrgan oficiós de la Generalitat, controlat i subvencionat per la Conselleria de Defensa. Per subratllar aquest vincle es nomena president del CEP al mateix president Lluís Companys i com a vicepresident efectiu al cenetista Francesc Isgleas, conseller de Defensa, que havia amenaçat de dimitir adduint que el CEP envaïa les seves competències.

Així, donen suport al CEP la CNT, UGT, ERC, ACR, Estat Català, Unió de Rabassaires, Partit Federal Ibèric, Partit Sindicalista, el Front de la Joventut i el Front de la Joventut Revolucionària, que inclou a les Joventuts Llibertàries. Només resten fora el POUM i la FAI, oposats a la militarització. Les funcions del Comitè queden clarament acotades: campanyes de propaganda en favor de la militarització i dels decrets de mobilització que prepara la Generalitat i preparació premilitar dels ciutadans per al seu futur ingrés a les files de l’Exèrcit Popular.

Es nomena secretari del CEP al magistrat Eduard Ragasol, diputat d’ACR. Com a secretari tècnic -i veritable factòtum del Comitè- figura Jordi Martin. Sembla que sota aquest nom s’amagava el comunista hongarès György Martin-Hajdu, agent del Komintern arribat a Barcelona el 1936, que havia estat secretari de Comitè Organitzador de l’Olímpiada Popular. Tenia experiència militar professional, el que explica que fos conseller de la Comissió Político-Militar del PSUC.

El CEP s’organitza en dues comissions, la de Propaganda i la Premilitar. La Comissió de Propaganda realitza una feina intensa. Participa en la campanya «Catalunya ajuda a Madrid» al març i organitza la Setmana pro-Euzkadi, del 29 de maig al 6 de juny, edita la revista Exèrcit del Poble, col·labora en programes de ràdio i posa en marxa una Secretaria de Cinema i Teatre que és l’encarregada de produir documentals i posar en escena obres de teatre.

La Comissió Premilitar té com a finalitat crear centres d’instrucció a Barcelona i camps d’instrucció als afores de la ciutat comtal i a comarques, a més d’organitzar la defensa passiva. La instrucció premilitar tenia com a objectiu preparar als joves encara no mobilitzats per quan fossin cridades les seves quintes.

Són precisament membres d’aquesta Comissió els que s’han desplaçat a Pins del Vallès per posar en marxa el Primer Camp d’Instrucció Premilitar de Catalunya. Han buscat un emplaçament als voltants de Barcelona i han trobat que el camp de golf santcugatenc és un lloc ideal. Una vila rural allunyada del brogit de Barcelona, però connectada per tren a la capital comtal en mitja hora. Uns terrenys, prop de l’estació i ja aplanats, perfectes per instal·lar un campament militar i amb una masia on ubicar el centre de comandament. En cinc dies milicians i voluntaris, sota la direcció d’Enrique Roig, membre del Partit Federal Ibèric i de la Secretaria Militar del CEP, han deixat tot llest per la seva inauguració.

Entrada a Can Mora. Pins del Vallès. 21 de març de 1937. Foto: Pérez de Rozas. Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Inauguració del Primer Camp d’Instrucció Premilitar de Catalunya

Hi havia pressa per posar en marxa el campament. El CEP vol demostrar la seva utilitat. El 17 de març s’ha fet una crida demanant voluntaris per formar-se al campament militar. S’anuncia la inauguració del Primer Camp d’Instrucció Premilitar de Catalunya per al diumenge 21 de març de 1937. A l’acte, que forma part de la Diada de la Joventut que organitza el CEP, se’l vol dotar de tota la rellevància possible. Compta amb la presència del president Lluís Companys.

De bon matí arriben, en un tren especial que ha sortit a les 6 del matí de Barcelona, una gentada que es desplaça a Pins del Vallès per presenciar les maniobres militars i la inauguració del camp. A més se sumen molts santcugatencs -ara pinencs- encuriosits per l’acte. A Can Mora arriben les primeres autoritats. Entre d’altres es troben a la tribuna membres del CEP, Joan Comorera, conseller de Proveïments i màxim dirigent del PSUC -partit que hegemonitza la campanya-, els diputats d’ERC Manuel Galés i Amadeu Aragay -que resideix a Sant Cugat des de 1932-, el tinent coronel Enric Pérez Farràs i l’alcalde pinenc Magí Bartralot, que no va haver de caminar gaire per arribar a Can Mora, ja que vivia al carrer Villà -avui número 49-, enfront dels Tapissos Aymat.

A les 7 del matí comencen les maniobres. Sota la direcció dels comandants Capdevila, Amer i Antonio Vallescà Luque, professors de l’Escola Popular de Guerra, i amb col·laboració de Felipe García Guerrero i Jordi Martin, membres de la Comissió Político-Militar del PSUC i del CEP, voluntaris que havien participat en els grups d’instrucció premilitar que s’havien format a Barcelona, milicians del PSUC de les casernes Marx i Voritxolov i alumnes de l’Escola Popular de Guerra, dividits en dos bàndols, realitzen exercicis tàctics: assalt a trinxeres, foc de fusells i metralladores, llançament de granades, tirs de morters. Fins a les 11 hores se simulen atacs, defenses i contraatacs al camp de golf i els boscos dels voltants en mig de les ovacions del públic.

A mig matí arriba el president Companys acompanyat de la seva dona -Carme Ballester-, del tinent coronel Fèlix Gavarri, cap dels Mossos, del seu secretari Joan Piquet Romeu, del seu germà Manuel Companys, d’Eduard Ragasol, secretari del CEP i de Joaquim Vilà i Bisà, cap del gabinet de premsa de Presidència. Li rendeix honors una parada de forces de l’Escola Popular de Guerra.

La banda militar de la Caserna Vorotxilov toca la Marxa de l’Exèrcit Regular -amb lletra de Pere Quart– estrenada a la desfilada d’abril i els Segadors. Companys és rebut a la porta de Can Mora per l’alcalde Magí Bartralot i els dirigents del CEP. Bartralot acompanya al president a la balconada de la masia per presidir la tribuna d’inauguració. Allà l’esperen les autoritats que han presenciat les maniobres.

Balconada de Can Mora amb Lluís Companys i resta d’autoritats. Pins del Vallès, 21 de març de 1937. Foto: Pérez de Rozas. Arxiu Fotogràfic de Barcelona

S’inicien els parlaments. El protagonisme en l’acte dels comunistes del PSUC es fa evident. El primer a intervenir és Felipe García Guerrero «Matas», membre de la Comissió Político-Militar i de l’executiva del PSUC i del CEP, que ressalta la necessitat de la preparació militar i la disciplina com factors de la victòria. Després unes militants de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya (JSUC) pugen a la tribuna i fan entrega d’un pom de flors a Companys i la seva dona.

Segueixen els discursos de Domingo Ascaso, representant cenetista al CEP que feia poc que havia arribat del front, i el de l’alcalde Magí Bartralot, que dóna la benvinguda en nom de Pins del Vallès «amb emocionades paraules» a Companys, «el guia que ens ha de dur a la victòria», i saluda a la «joventut entusiasta que està disposada, amb admirable abnegació, a la lluita per la llibertat». El darrer en parlar, abans del president, és Joan Comorera. El conseller de Proveïments i líder del PSUC destaca la necessitat de crear un Exèrcit Popular Regular potent i disciplinat, fort i ben organitzat, amb «un comandament únic i ordre constructiu a la rereguarda» que ha de conduir a la victòria sobre el feixisme.

Seguidament, en mig dels aplaudiments dels reunits, parla el president de Catalunya. Primer recorda els seus vincles a Sant Cugat:

«Ciutadans: És una doble satisfacció per mi que aquest primer camp d’instrucció de l’Exèrcit Popular Regular s’inauguri a la població de Pins del Vallès, dins del districte de Sabadell, on, com recordava dies passats, vaig iniciar sota el guiatge de Francesc Layret, les meves agitades lluites polítiques». No oblida, doncs, la seva elecció com a diputat del districte el 1920, substituint a l’assassinat Layret, ni el seu paper en l’organització del moviment rabassaire a Sant Cugatv.

Després el president passa a recordar l’objectiu de la nova ordenació militar: «disciplina a l’avantguarda, comandament únic, mètodes de guerra, disciplina i ordre a la rereguarda», demana nous esforços en una guerra imposada i anuncia els decrets cridant a les lleves del 1932 al 1936. Segueix arengant als presents: «posarem tot el poble en peu de guerra perquè en aquesta lluita es decideixen els nostres destins» i demana «ajut desinteressat, efusiu i calorós a totes les organitzacions sindicals i dels partits polítics. S’han d’acabar les velles pugnes i recels (…) és un crim entretenir-se en petites coses quan estem forjant una pàtria nova!». Finalitza exhortant a la unitat antifeixistavi.

El públic congregat aplaudeix les paraules de Companys. La banda militar torna a tocar Els Segadors, l’Himne de Riego i la Marxa de l’Exèrcit Regular. Alumnes de l’Escola Popular de Guerra, soldats de les casernes Marx i Vorotxilov i milicians i voluntaris que han participat en les maniobres desfilen davant les autoritats. També ho fan seccions de Fortificacions i Obres, que han col·laborat en la preparació del terreny, i membres de la Creu Roja.

A les 13 h el públic barceloní retorna a la ciutat comtal en el tren especial. Les autoritats i la premsa són convidades a un aperitiu, on reben les explicacions del comandant Capdevila sobre les maniobres desenvolupades i l’exposició d’Eduard Ragasol sobre la missió del CEP. Seguidament Companys i les autoritats visiten el campament, fan un volt per les instal·lacions acompanyats de membres del CEP.

Finalment el president, la seva dona, Ragasol i altres autoritats resten a la vila per participar en el dinar amb què els obsequia l’alcalde Bartralot. Els espera una taula embellida amb flors i a la paret unes pancartes on es pot llegir: «A l’ofensiva, catalans!», «Visca Companys!» i «Visca l’Exèrcit Popular».

A mitja tarda president i acompanyants tornen a Barcelona. Encara els falta presidir el festival esportiu militar convocat a la tarda a Montjuïc com a cloenda de la Diada de la Joventutvii.

Tots els actes de la Diada de la Joventut, inclosa la inauguració del campament, van ser filmats per Cameràmans al Servei de la República, un col·lectiu de cineastes afí al PSUC. El documental, titulat “Primer camp d’instrucció de l’Exèrcit Popular Regular”, és inserit al final d’una pel·lícula propagandística de mitja hora, “L’Exèrcit del poble neix“, produïda per la Secretaria de Cinema i Teatre del CEP. Un film que serà estrenat amb tota solemnitat al Palau de la Música de Barcelona el 10 d’abril de 1937viii.

Els primers mesos del campament

Al campament estava previst «que se alistaran 2.000 jóvenes de 18, 19 y 20 años, para recibir, en plena vida de campamento, durante un mes la instrucción militar»ix. La majoria d’inscripcions en aquestes primeres setmanes provenien de l’entorn del PSUC. En el moment de la inauguració, segons la premsa, han respost a la crida feta el 17 de març, un miler de joves provinents de les JSUC, més altres de sindicats afins als comunistes – com els 350 del CADCI o els 125 de la Federació Obrera de Sindicats de la Indústria Gastronòmica de Catalunya-, a més de setanta joves de Girona, 56 de Lleida i 25 de Sabadellx.

El CEP tenia previst que la instrucció militar estigués a càrrec d’oficials de l’Escola Popular de Guerra i oficials de complement no mobilitzats. A Pins del Vallès el primer cap militar del camp va ser el comandant Domingo Robledo Daguerrexi. El cap de batalló, encarregat de la instrucció, era el comandant Julio Martínez. Com a responsable de serveis figurava el capità Cipriano Pérez i com a comissari de guerra Velasco, substituït més endavant per José Piñero.

La comissària auxiliar del cap militar era la tinent Fanny Schoonheyt, una periodista holandesa de 25 anys que havia participat en l’organització de l’Olimpíada Popular i s’havia sumat als combats del 19 juliol i del front, esdevenint militant del PSUCxii. El primer comissari polític del camp és Hilari Arlandis, vell militant comunista i destacat dirigent del PSUCxiii. Hilari Arlandis passa més endavant, com veurem, a ser el director de l’Escola de Comissaris.

A partir de llavors, els exercicis militars es converteixen en espectacles públics per propagar la feina desenvolupada pel CEP i per atreure més joves voluntaris al campament de Pins del Vallès. Aviat s’obre un segon campament a Viladecans. En pocs mesos s’han bastit deu centres més d’instrucció militar.

Així, el 4 d’abril s’organitza una nova tanda de maniobres militars amb públic a Pins del Vallès. Participen joves que ja reben instrucció i militants dels partits que formen el Front de la Joventut, l’aliança juvenil formada per la JSUC, les joventuts dels partits nacionalistes, col·lectius estudiantils i el Comitè Català pro Esport Popular. De nou es disposa un tren especial des de Barcelona per traslladar als joves interessats. Per cloure la jornada, a mig matí, arriba el dirigent comunista Rafael Vidiella, exconseller de Justícia, acompanyat d’altres membres del Comitè Militar del PSUC. Vidiella és rebut per membres del CEP i les autoritats del camp i realitza un petit parlament als voluntarisxiv.

El 18 d’abril el CEP organitza unes grans maniobres a Torre Baró amb la participació de militars i de més de 6.000 joves que ja es trobaven fent educació premilitar i on els alumnes del campament de Pins del Vallès tenen un paper protagonistaxv.

Aquest mes d’abril el campament és destinació de visites oficials. El CEP i les autoritats militars es mostren orgullosos de la feina feta i volen donar-la a conèixer. Durant aquest mes passen per les instal·lacions la delegació del Comitè Mundial d’Amics de l’URSS, militars de l’Estat Major de l’Exèrcit, una comissió de dones de l’Oficina de Treball Voluntari, membres de la conselleria de Defensa, periodistes i també intel·lectualsxvi.

Malgrat l’orgull amb què és mostrat el campament, sembla que la instrucció que es realitzava en aquests primers temps era una mica precària. Tenim un testimoni:

«Como se aceptaban a todos los que quisieran ir, un grupo de las juventudes socialistas nos apuntamos y allí nos enseñaron tácticas de guerrilla, el manejo de diferentes armas y a disparar con ellas, estas armas eran de madera, pero en las practicas se usaban unas de verdad, porque sólo había 8 o 10 para toda la compañía»xvii.

Voluntaris del campament i alumnes de l’Escola Popular de Guerra. Pins del Vallès, 21 de març de 1937. Foto: Pérez de Rozas. Arxiu Fotogràfic de Barcelona
La primera promoció

Just un mes després de la inauguració del camp era llicenciada la primera promoció de joves formats premilitarment. El 21 d’abril uns 700 alumnes del campament pinenc són pujats en un tren cap a Barcelona. A la plaça de Catalunya es disposen en formació militar, amb els fusells de fusta a l’esquena, i amb la banda militar del Partit Federal Ibèric al capdavant. Baixen per Fontanella, Via Durruti i Jaume I.

La desfilada és molt aplaudida pel públic que els veu passar. Al voltant de les 18.30 h. «a la mateixa hora en què es trobaven reunits al Palau de la Generalitat, el President i el Conseller de Defensa Isgleas, amb representants del Comitè Pro Exèrcit Popular Regular feren la seva aparició a la plaça de la República (…) amb fusells d’ensenyança i la bandera de l’Exèrcit, en nom de més de mil, a fer, com a primera reserva de l’Exèrcit, solemne promesa de fidelitat i obediència al Règim i a les Autoritats de Catalunya»xviii.

Promesa de fidelitat dels alumnes de la primera promoció del Campament d’Instrucció Premilitar de Pins del Vallès. Barcelona, 21 d’abril de 1937. [Escuela Popular de Guerra de Pins del Vallés.. Primera promoción de los alumnos del primer curso]. Biblioteca Nacional de España (GC-CARP/91/6/2)
Les autoritats surten al balcó del Palau. Els alumnes s’agrupen en nou rengles. Sonen himnesxix. Un oficial instructor de l’Escola de Guerra pren promesa de fidelitat a la causa antifeixista als components de la primera promoció del Primer Camp d’Instrucció premilitar de Pins del Vallès. Els hi pregunta:

«Prometeu lluitar fins a la mort pel triomf de la causa antifeixista?

Prometeu actuar disciplinadament, obeint les ordres del Govern de la Generalitat de Catalunya?

Prometeu, com a forces de reserva, ajudar a l’Espanya republicana antifeixista, per tal de deslliurar-la de la dominació rebel i estrangera i ajudar-la eficaçment per al restabliment del Govern legítim en totes les terres d’Espanya?

Prometeu romandre en els llocs de treball, a la rereguarda i en els del front, sempre que sigui necessari, disposats a seguir amb energia i disciplina les ordres del Govern de la Generalitat i del nostre president Lluís Companys, símbol de la llibertat, de la revolució i de la nostra pàtria?»

Cada pregunta fou contestada amb un sí ferm, decidit i unànime dels alumnes. Companys expressà el seu entusiasme i llançà uns visques a la llibertat i la República i un mori el feixisme. Així finalitzà l’acte. Els alumnes van retornar en formació fins a la plaça de Catalunya, desfilant després per diferents carrersxx.

A finals de la mateixa setmana el campament de Pins del Vallès rep una nova promoció de voluntaris per formar-se premilitarment. El 21 d’abril ja hi havia 400 inscritsxxi.

Canvis després dels fets de Maig

Amb motiu dels fets de Maig de 1937 el govern va mobilitzar als reclutes del campament. La nit del dia 5 els van cridar a formació i els van armar amb fusells i cartutxeres amb munició, aquest cop de veritat. Amb uns van omplir tres camions que van sortir ràpidament cap a Sabadell per custodiar l’aeroport. La resta van ser traslladats a l’estació de Sant Cugat i enviats en tren a Barcelona. Arribats a plaça Catalunya van ser traslladats pels túnels del metro a l’Hotel Colón, seu del PSUC. Allà restaren tot el dia amb els fusells apuntant al carrer. No arribarien a disparar un tret. La nit següent, i seguint el mateix camí per on havien arribat, els van tornar al campament de Pins del Vallèsxxii.

Després dels fets de maig de 1937 la Generalitat perd les competències militars. Desapareix l’Exèrcit Popular de Catalunya, per convertir-se en l’Exèrcit de l’Est, un dels cinc que integraven l’Exèrcit Popular de la República. La Conselleria desapareix en la remodelació de govern del dia 5 de maig. Amb aquesta decisió es culmina la militarització de les milícies catalanes.

Panoràmica del campament. Publicat a la revista “Crónica”, 9 de maig de 1937.

Els dirigents del CEP prenen contacte amb les noves autoritats militars. A finals de maig visiten al general Sebastian Pozas, cap de l’Exèrcit de l’Est, i el 8 de juny una comissió del CEP visita a València a Juan Negrín, cap del govern central, a Indalecio Prieto, ministre de Defensa, i al cap de l’Estat Major Central. De retorn a Barcelona el tinent coronel Manuel Soriano Fernández, inspector delegat de l’Exèrcit de l’Est al CEP, deixa clara les noves dependències del Comitè en una entrevista a La Vanguardia: «Nosotros obramos siempre, dado el carácter premilitar que tiene este Comité, en relación perfecta con nuestro superior jerárquico el general en jefe del Ejército del Este»xxiii.

Els nous responsables militars visiten el campament de Pins del Vallès. El 14 de juliol s’apropa a l’antic club de golf el tinent coronel Antonio Cordón, cap de l’Estat Major de l’Exèrcit de l’Est. Es mostra satisfet amb l’organització del camp i anuncia que, a més dels voluntaris, rebran instrucció premilitar tots els joves cridats a files. Dirigint-se a les tropes els hi diu:

«Vosotros sois valientes, puesto que habéis venido aquí voluntariamente para instruiros en las virtudes de un buen combatiente. Mañana será toda la juventud que os seguirá, porque vamos a decretar la obligación, para los jóvenes de 18 a 20 años, de educarse premilitarmente para formar las reservas de nuestro glorioso Ejército Popular Regular».

Antonio Cordón finalitza el seu discurs arengant-los: «Camaradas: aprended a marchar, a correr, a saltar; haceos ágiles y fuertes… Aprended a vencer, y la victoria será nuestra»xxiv.

Dies després de la visita de Cordón, el 25 de juliol, el camp rep a José Antonio Aguirre, president d’Euskadi, acompanyat de Manuel de Irujo, ministre de Justícia, i altres personalitats basques. El lehendakari Aguirre passa revista a la Brigada Basca que es prepara al mateix Camp, «dirigint-los una vibrant al·locució»xxv.

El març havien arribat del front de Madrid al campament de Pins del Vallès prop d’un centenar de milicians bascos. Havien estat cridats pel govern basc, ara amb seu a Barcelona, per formar part de la 142 Brigada Mixta, coneguda com la Basco-Pirenaicaxxvi.

Abans de la visita d’Aguirre, el 2 de maig, ja havia estat al camp Luis Areitioaurtena, delegat d’Euskadi a Catalunya. Havia arengat als milicians bascos i havia presidit el festival en favor de la Creu Roja local i de Socors Roig Internacional organitzat al poble, amb una exhibició de danses basques i un partit de futbol disputat entre milicians bascos i veïns de Pins del Vallèsxxvii.

Visita de Luis Areitioaurtena, delegat d’Euskadi a Catalunya als milicians bascos del campament. Pins del Vallès, 2 de maig de 1937. Publicat a Ejército del Pueblo, núm. 3 (29 de maig de 1937)

El juliol també és el mes que, com veurem, s’instal·la a Torre Rocamora l’Escola de Comissaris

Del CEP al Comitè d’Educació Militar de Catalunya

L’agost, com havia anunciat Antonio Cordón, es decreta l’obligatorietat de l’educació militar a tota Espanya. El CEP, que era elogiat al preàmbul del decret, es queixava d’alguns dels seus aspectes: no es parlava del paper de l’educació física, ni dels comissaris polítics, ni dels camps d’instrucció, oblidant «l’èxit meravellós de Pins del Vallès a Catalunya»xxviii.

El 7 de setembre una circular del Ministerio concreta la nova organització de l’educació militar obligatòria. Es crea el Comité Central de Educación Militar, del que depenien els comitès provincials. En el cas català es forma un comitè regional, que assumeix les competències en instrucció militar que tenia fins llavors el Comitè Pro Exèrcit Popular Regular. A partir d’ara el nou Comitè d’Educació Militar de Catalunya tindria dependència també del Ministerio de Defensaxxix.

El 9 d’octubre de 1937 es constitueix formalment el Comitè català. Els vocals de les organitzacions polítiques i sindicals es reuneixen amb Lluís Companys. Es nomena a Eduard Ragasol secretari general del Comitè d’Educació Militar de Catalunya i delegat polític al Comitè Central, i es ratifica com a delegat tècnic a Jordi Martin. És a dir, els anteriors responsables del CEP continuaven al capdavant del nou Comitè.

El CEP havia assolit així els objectius perseguits quan va ser constituït -la militarització i l’obligatorietat de l’educació premilitar- però això havia suposat la seva desaparició com òrgan oficiós de la Generalitat i la seva supeditació a un Comité Central de Educació Militar depenent del Ministerio de Defensa.

Com estava anunciat, a partir del 20 d’octubre s’inicia la instrucció premilitar obligatòria dels joves de 18 i 19 anys als deu centres de Barcelona, que ara depenen del Comitè Regional d’Educació Militar de Barcelona, entre ells el de Pins del Vallès. Tres dies després començaren a comarques.

Segons informa Ragasol al ministre, el novembre de 1937 el Comitè d’Educació Militar de Catalunya ja havia posat en funcionament 80 centres d’instrucció militar a Catalunya com el de Pins del Vallès. De fet, el 7 de novembre ja havien desfilat per Barcelona les quintes de 1939 i 1940 formades premilitarment als campaments del Comitè d’Educació Militar de Catalunya.

Classes teòriques al campament. Pins del Vallès. [Escuela Popular de Guerra de Pins del Vallés. Educación pre militar, instrucción y maniobras]. Biblioteca Nacional de España (GC-CARP/91/2/11/5)
Els cursets d’educació física d’instrucció premilitar

En la nova organització de l’educació militar es va donar més importància a la formació física dels reclutes. Per això, a finals d’octubre de 1937, del dia 21 al 31, s’havia organitzat al campament de Pins del Vallès el primer curset intensiu de monitors i auxiliars d’educació física d’instrucció premilitar. Participen 130 joves que responen a la crida feta pel Departament d’Educació Física del Comitè d’Educació Militar de Catalunya. La convocatòria estava adreçada a esportistes de les lleves ja cridades i als que els volguessin sumar de les lleves encara per cridar.

En la seva difusió i organització es va implicar el Comitè Català pro Esport Popular. El cap de monitors esportius és Francesc Parramon Cortina, membre del Comitè, impulsor de l’Olimpíada Popular de Barcelona i membre del comitè executiu del Comissariat d’Esports de la Generalitat. També procedien del Comitè Català Pro Esport Popular els caps del curs, com és el cas de Gumersind Brunet Castells.

A l’entrada del campament als futurs monitors esportius els rep una pancarta: “Joventut forta, sana, atlètica, ferma, presta al treball i capacitada per la defensa”. L’objectiu del curset intensiu és capacitar als joves «per les marxes, per al fàcil maneig del fusell, per al llançament de les bombes, per als moviments ràpids i violents, per la vida de campanya, per suportar, durant dies indefinits, la pluja a l’esquena i el fred»xxx.

Acabat el curset els assistents van ser distribuïts per 70 centres de tot Catalunya com a monitors d’educació física d’instrucció premilitar. Pocs dies després, el 15 de novembre, començava el segon curset de monitorsxxxi.

Milicians del campament fent instrucció. Pins del Vallès. [Escuela Popular de Guerra de Pins del Vallés. Educación pre militar, instrucción y maniobras]. Biblioteca Nacional de España (GC-CARP/91/2/11)
El demolidor informe Bessa

Però malgrat els pronunciaments positius de les visites i la nova normativa, la situació del camp a sis mesos de la inauguració, era bastant precària. El 8 de novembre de 1937, un dia després de la desfilada de les quintes de 1939 i 1940 a Barcelona, l’alferes de complement Agustí Bessa Elies, cap militar del camp des de feia unes setmanes, eleva un «Informe resumido sobre la actual situación del Campamento de Instrucción de Pins del Vallès» al Comité Regional d’Educació Militar de Barcelona, depenent del Comitè d’Educació Militar de Catalunya.

L’escrit enviat per Agustí Bessa deixa en evidència la penosa situació que vivia el camp. Comença queixant-se del vestuari, ja que «los reclutas se encuentran materialmente desnudos», no se’ls facilita ni calçat, ni roba d’abrigar, així que «la ropa que traen al llegar, debido a la vida de Campamento, escasamente les dura unos quince días. En la actualidad estan descalzos».

Segueix amb la higiene i la sanitat, denunciant les plagues de puces, polls i altres paràsits que pateixen els reclutes per la falta de sabor i desinfectants. A més, explica que al camp no hi ha metge i l’atenció sanitària la fan dos practicants «que serán, no se duda, competentes, pero a todas luces insuficientes para una buena marcha sanitaria».

Després l’informe comenta les instal·lacions. Les tendes de campanya, on dormen els reclutes, «por no disponer de los largueros necesarios, con el peso se perforan y destruyen» i tampoc tenen vents suficients per tensar-les bé. També falta cercar el camp amb filferro, per evitar intromissions i enllumenat que permeti «transitar sin peligro por el Campamento, máxime si llueve, pues al encharcarse el campo, sin necesidad, los reclutas se mojan hasta media pierna».

Pel que fa a la instrucció, Bessa explica que des de finals d’agost no hi ha instructors. El personal es limita al sergent Estanislau Claramunt, que vigila «que los servicios se presten debidamente», el tinent de milícies José Navales Fuentes, comandant del Batalló, que s’ocupa de la instrucció militar i el mateix Bessa, encarregat «de la buena marcha general» i de les classes teòriques i les dirigides a caporals i sergents.

Reclama, doncs, «un cuadro de instructores competentes [subratllat a l’original], ametralladoras, fusiles ametralladores, fusiles, morteros y granadas de mano de peso reglamentario», «sacos terreros para organizar un campo de tiro» amb seguretat i material didàctic per les classes teòriques. Bessa també veu necessari ocupar-se més de la part cultural, per evitar que els reclutes surtin «ignorantes como llegaron», i construir trinxeres com a defensa antiaèria.

Concloïa l’informe: «Resumiendo, que hoy contamos solo, con una buena voluntad, una disciplina, y un espíritu de sacrificio que los comisarios nos han sabido inyectar»xxxii.

Exercicis i maniobres al campament. Pins del Vallès. [Escuela Popular de Guerra de Pins del Vallés.. Educación pre militar, instrucción y maniobras]. Biblioteca Nacional de España (GC-CARP/91/2/32)
Nova direcció militar i l’adscripció al CRIM núm. 16

Segurament aquest informe suposa la destitució d’Agustí Bessa. L’últim acte en què participa com a cap militar del campament és la inauguració de l’exposició d’homenatge a l’URSS, en la que també estan presents Hilari Arlandis, de l’Escola de Comissaris, Eugeni Ordeig Estasen, comissari delegat de guerra del Campament, la comissària adjunta Fanny Schoonheyt i José Navales, comandant del Batallóxxxiii.

El 19 de novembre de 1937 el Comitè d’Educació Militar de Catalunya nomena un nou cap militar del campament: el capità Eladio Martín Montagutxxxiv. Continua com a comissari del camp Juan Ruiz. Són els encarregats de rebre els reclutes de la quinta del 1939, arribats al camp el 22 de novembre. Ara el camp deixa de ser premilitar per convertir-se en campament d’instrucció militar.

Per reforçar la direcció, els primers dies de desembre arriba el capità Francisco Martínez, que es fa càrrec de la capitania auxiliar de la Jefatura del Campoxxxv. A finals de l’any 1937 al campament conviuen ja 1.500 militars, entre soldats -allotjats a tendes de campanya- i oficials, professors i monitors, que han ocupat diverses torres al voltant del campxxxvi.

Toc de corneta. Pins del Vallès, 21 de març de 1937. Foto: Pérez de Rozas. Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Sembla que el nivell d’instrucció havia millorat. Un milicià explicava:

«En el mes de diciembre del año 1937 nos llevaron al campamento premilitar de Pins del Vallés. En este lugar fue cuando, por primera vez, me dieron una buena instrucción militar. En el campamento había una gran actividad desde la mañana a la noche y, cuando tocaban diana, lo hacían de una forma muy distinta, porque el comandante del campamento, por los altavoces, decía: “Ya han estado bastante tiempo en posición horizontal, así que a hacer ejercicios para fortalecer el cuerpo”. Empezábamos el día con una marcha de unos tres kilómetros y varios ejercicios militares hasta la hora del almuerzo; por la tarde, teórica, y una vez por semana una gran marcha»xxxvii.

La tardor de 1937 el campament queda adscrit al Centro de Reclutamiento, Instrucción y Movilización (CRIM) número 16, amb seu a Barcelona. És un dels nou campaments que gestiona aquest CRIM. Els CRIM, en la nova organització militar impulsada per Indalecio Prieto, «tenien assignada la missió de capacitar al reemplaçament en la instrucció elemental abans d’incorporar-se al Cos d’Exèrcit, així tots els homes que rebien l’orde de reclutament (…), havien de presentar-se al CRIM assignat provistos de motxilla, manta, plat, cullera i cantimplora. Una vegada allistat, en els CRIM es rebia formació física, amb la realització de nombrosos esports, educació de caire moral i sobretot instrucció militar centrada en el coneixement de l’armament, l’ordre tancat de pelotó, secció i companyia amarat tot temps amb foc real»xxxviii.

Repartiment del ranxo al campament. Pins del Vallès. [Escuela Popular de Guerra de Pins del Vallés. Reparto de comida y ropa]. Biblioteca Nacional de España. (GC-CARP/91/3/1)
El gener de 1938 s’inaugura l’Escola Tècnic-Militar i Ideològica del campament, encarregada de capacitar als reclutes més destacats per càrrecs de responsabilitat dins l’Exèrcit Popular. Formava soldats per arribar a caporals i sergents. El seu responsable era el tinent Leivaxxxix. També es posa en marxa una Llar del Soldat, on membres de les Milícies de la Cultura ensenyen als reclutes analfabets a llegir i escriure, organitzen xerrades i mantenen una biblioteca. L’objectiu era alfabetitzar a la tropa, assumint així també una funció educadora.

El campament continua sent un focus de propaganda. Per mostrar els progressos fets, a finals de desembre 1937, rep la visita d’una delegació de periodistes madrilenys. El gener de 1938 passa pel camp Crescenciano Bilbao, comissari general de Guerra i a finals del mateix mes, els dies 25 i 26, es filma al campament un documental de propagandaxl.

El 6 de febrer de 1938 es fa l’acte de comiat dels reclutes de la lleva de 1939. En el local de la Unió Pinenca organitza Socors Roig Internacional de Catalunya, amb el suport del comitè local, un festival amb parlaments, concert, teatre, recital i ballxli. El mateix mes el campament rep la quinta de 1940.

L’abril seria el torn de les lleves de 1929 i 1941, la coneguda com a “lleva del biberó“. A l’agost passen pel camp els mobilitzats de les quintes de 1925 i 1926 i el setembre són cridades les lleves de 1923 i 1924. Encara el gener de 1939 serien cridats els compresos entre les lleves de 1919 i 1922 i els del primer trimestre de la quinta de 1942.

El juliol de 1938 comandava el camp el comissari Joan Isern Borés, militant d’ERC. Però malgrat els canvis i els elogis d’Antonio Cordón, ara cap de l’Estat Major, que afirmava que el de Pins del Vallès «era uno de los mejores entre los que tenían los Centros de Reclutamiento, Instrucción y Movilización»xlii, les condicions al camp continuaven sent dures per als soldats, especialment a l’hivern. Mentre els oficials s’estaven a cases i masies dels voltants, els milicians mobilitzats ocupaven tendes de campanya als terrenys de l’antic camp golf. Tenim el testimoni d’un dels últims reclutes que va passar pel camp d’instrucció, que escriu al seu germà:

«Aquí em tens fent una vida de campanya, però d’allò que se’n diu de campanya, sense ets, ni uts. El dia el passem regular, però la nit és crua. Estem repartits de deu en deu per cada xabola a sota dels pins, quines mideixen [sic] uns 2 metres d’amplada per 4 de llargada, i apanya’t com vulguis que així t’ho manen i muts a la gàbia»xliii.

Pitjor devia ser la situació dels desertors i emboscats que la Policia conduïa forçats al camp.

Aquests darrers reclutes van compartir instal·lacions amb brigadistes alemanys i italians. L’octubre de 1938 les Brigades Internacionals desfilen per Barcelona, és el seu comiat després que el govern Negrín decretés la seva retirada amb l’esperança que els franquistes fessin el mateix. Però no tots els brigadistes poden tornar a casa seva, on els esperen règims feixistes, i resten a Catalunya. A Pins del Vallès s’aquarteren, sota control de la Societat de Nacions, alguns, sobretot alemanys i italians. Són instal·lats al Casino de l’Arrabassada, a la Casa Generalife i al campament militar de Pins del Vallès.

"Camp de golf, temps de fusells", documental produït TV Sant Cugat, amb guió i realització d'Ivan Flix i amb el nostre assessorament històric i documental que recull la història del Primer Camp d'Instrucció Premilitar de Catalunya.
L’Escola de Comissaris de Guerra de Pins del Vallès

Com hem dit, el juliol de 1937 es trasllada a la Torre Rocamora, compartit la finca amb la Colònia Nestlé, que acollia nens refugiats, l’Escola de Comissaris de Guerra.

Des de començaments de la guerra les diferents columnes milicianes s’havien dotat de comissaris polítics per reforçar la moral i disciplina dels milicians i vigilar de prop als oficials professionals. L’octubre de 1936 es va regularitzar aquesta figura. Un decret creava els delegats polítics a les diferents unitats militars.

Les seves funcions eren millorar la compenetració entre tropa i comandament, mantenir la disciplina, fonamentar la unitat antifeixista, educar políticament i atendre les necessitats materials i morals dels soldats. Havien d’exercir «una influencia moral decisiva, que ha de tener sus fundamentos en la conducta político-sindical y hasta en la privada»xliv. La seva consigna era “el primer a avançar, l’últim en retrocedir”.

Per formar-los políticament i militarment el Comisariado General de Guerra va crear les escoles de comissaris. A Barcelona existia l’Escola de Comissaris Polítics de Guerra, dins de la Caserna Carles Marx i impulsada pel PSUC. El març de 1937, coincidint amb la inauguració del campament d’instrucció premilitar, es va traslladar a Pins del Vallès, però sembla que va ser per poc temps perquè aviat s’instal·la a Sarrià, dins l’Escola Popular de Guerra, que ocupava l’antiga escola dels jesuïtes.

Amb la militarització definitiva de l’Exèrcit Popular i la creació de l’Exèrcit de l’Est es van reorganitzar les escoles de comissaris. Es va aprofitar per buscar un indret més tranquil, allunyat del bullici de Barcelona, però ben connectat. Es va buscar alguna torre on situar l’Escola i va semblar que la Torre Rocamora era un bon lloc. Emplaçada al llavors carrer Francesc Macià 43-45 (avui Avinguda de Gràcia), prop de la sortida del poble cap a Barcelona per la Rabassada, i allunyada del centre la vila.

La torre estava ocupada per la Colònia Nestlé, que acollia nens refugiats, però era una finca gran i hi havia espai per acollir també l’Escola. Així que la Torre Rocamora es va convertir en seu de la delegació de Barcelona de l’Escuela de Comisarios Delegados de Guerra del Ejército del Este, que era el seu nom oficial. Era la filial barcelonina de l’Escola Central de Comissaris instal·lada a València.

Hilari Arlandis

El director de l’escola de Pins del Vallès era el veterà comunista Hilari Arlandis, dirigent del PSUC, antic comissari polític del campament de Pins del Vallès i cap de l’Escola des del seu naixement. Estava acompanyat de dos professors, el comandant portuguès Julio César de Almeida -fugit del seu país després d’haver estat detingut el 1928 per la seva participació en un complot contra la dictadura lusa-, que era l’encarregat de la preparació militar, i el comissari Pablo Maria Yusti González, de 44 anys, provinent de la CNT, francmaçó i antic redactor de La Tierra, que es va apropar al marxisme a partir de 1935 i era l’encarregat, junt amb Arlandis, de la part política del curset. Com a secretària d’Arlandis figurava Nuri Munt Tomàs, una jove militant de les JSUC.

Els primers cridats a passar per l’escola van ser els que ja feien de comissaris a les milícies abans de la militarització. Després els seguirien soldats escollits pels seus comandaments per haver destacat a les seves unitats per la seva maduresa, per la seva facilitat per guanyar-se la confiança dels companys i els seus coneixements polítics.

A Torre Rocamora es va instal·lar els despatxos i les aules. També un dormitori pels alumnes, encara que altres havien de dormir a les tendes del campament de Can Mora. A més, l’Escola va confiscar alguna torre més del voltant del campament, el que va provocar les queixes de l’Ajuntamentxlv.

A l’Escola es feien cursets, que duraven deu o dotze dies, per tandes de 70 a 120 alumnes. Eren una formació intensiva, en horaris de 8 del matí a 7 de la tarda, i en regim d’internat per evitar les distraccions de la gran ciutatxlvi.

En la part política es tractava -en paraules d’Arlandis- d’»inculcar disciplina estricta, prescindint de les diferències de matisos sindicals o polítics, i constituint a les trinxeres, un autèntic Front Popular, que només havia de pensar en una sola cosa: en abatre el feixisme i consolidar, de passada, les nostres llibertats»xlvii. A més, s’explicava metodologia de l’organització del treball, educació, higiene i temes d’intendència i sanitat.

La capacitació militar, segons explicava Almeida, consistia en nocions de topografia, tàctica defensiva i ofensiva, fortificacions, maneig d’armes automàtiques, coneixements de la lluita contra els tancs i rudiments d’estratègia i balística. L’objectiu era permetre, si fos necessari, substituir als caps i oficialsxlviii.

El gener de 1938 ja havien passat per l’Escola 827 comissaris que sortien capacitats per desenvolupar tasques de comissaris delegats de companyia, equiparats militarment al grau de capità. Els primers de cada promoció se’ls destacava com a comissaris delegats de batalló, amb graduació de comandant.

El juliol de 1938 el Ministerio de Defensa Nacional es va dirigir a l’ajuntament de Pins del Vallès demanant que se’ls cedís la Torre Rocamora completa. Argumentava que l’Escola de Comissaris necessitava més espai i que la Colònia Nestlé podia ser fàcilment traslladada a una altra torre. L’Ajuntament es va negarxlix.

Participants a l’Escola de Comissaris de Guerra de Pins del Vallès. [1938], Fons Cabanas. Arxiu Municipal de Sant Cugat.
El campament i Pins del Vallès

El campament militar va ser acollit, inicialment, sense cap reticència per les autoritats locals. Ja hem vist com l’alcalde Magí Bartralot va donar la benvinguda a les instal·lacions i els voluntaris des del balcó de Can Mora. Des del Campament també es va mirar de mantenir una bona relació amb el poble. Per exemple, el 20 d’abril s’inaugura un pont de fusta al poble que han fet els alumnes de Pins del Vallès com a pràctica per travessar la rieral.

També es dirigeixen educadament a l’Ajuntament demanant que se’ls cedeixin algunes torres del voltant del campament per ampliar instal·lacions o per demanar bescanviar mules per cavalls per fer instrucció. Aquest to amable anirà canviant.

Des de la inauguració del camp d’instrucció la presència de milicians i militars al poble va en augment. Desenes de joves arriben al camp. Els milicians, quan baixen a la vila de permís, causen alguns problemes d’ordre públic. Els típics quan es barregen joves, alcohol i festa: baralles als bars, crits als carrers o clients que marxen dels establiments sense pagar les consumicions.

Però aviat sorgeixen problemes més greus, problemes de caràcter polític. Els únics que s’han mostrat reticents des del començament a la presència del campament són els membres del crescut POUM local i de les seves joventuts, la Joventut Comunista Ibèricali. Com hem vist, la majoria dels primers milicians del campament són membres de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya, rivals polítics del POUM, als que titllen de “trotskistes”.

A més, aviat aquests milicians s’immisceixen en la política local. Per exemple, el 4 d’abril de 1937, dia en què Socors Roig del POUM de Pins del Vallès organitza una jornada en favor de les víctimes del feixisme amb postulacions pels carrers i mítings, milicians del camp realitzen maniobres «repartiendo propaganda anti-POUM y haciendo alarde de armas»lii. El conseller Joan Puig, del POUM pinenc, denuncia aquestes provocacions davant del ple de l’Ajuntament i afirma que «la qual cosa va estar a punt de produir fets que haurien pogut ésser molt lamentables i fa algunes manifestacions en contra del PSU». Els regidors del PSUC es desentenen dient «que l’esmentada organització és completament aliena als fets esmentats»liii.

Davant d’aquests problemes el ple acorda, per unanimitat, enviar una carta al responsable del Camp d’Instrucció, demanant-li que «els elements d’aqueix 1r. Camp d’Instrucció Pre-Militar s’atengui a les indicacions següents:

1r. Inhibir-se en absolut d’intervenir en els afers de caràcter polític d’aquesta localitat.

2n. Que les Patrulles s’abstinguin de circular armades per la vila.

3r. Que siguin complerts tots els deures cívics, pagant el que correspongui en espectacles, cafès i altres llocs de concurrència pública.

4t. Comportar-se correctament en locals i vies públiquesliv.

Vista del campament. Pins del Vallès. Fotografia: J. Font. [Escuela Popular de Guerra de Pins del Vallés. Vistas del campamento]. Biblioteca Nacional de España. (GC-CARP/91/1/1)
Però, les relacions entre municipi i campament continuen empitjorant. El 19 de maig, de nou el conseller Joan Puig, denuncia davant del ple que els militars l’han impedit el pas per davant de Can Mora, malgrat que els ha mostrat el carnet de conseller. El ple aprova fer una nova queixalv.

Pocs dies després, el 24 de maig, l’alcalde truca al campament. Aquesta vegada no és per queixar-se, és per demanar ajut. Aquell dia al matí s’ha format davant la Casa de la Vila una manifestació de dones protestant sorollosament per la falta de pa. L’aldarull està derivant en motí. Com explicava al seu diari Joan Pahissa Villadelprat «En vista d’això demanaren ajut al camp d’instrucció de can Mora que, però, al venir i veure que tenia raó el poble se’n [sic] tornaren; veien ells que si continuaven així, els tocaria el rebre»lvi. Finalment són guàrdies enviats de Barcelona els que acabin amb l’aldarull. La inhibició dels militars del campament en el conflicte no va ajudar a millorar les relacions amb l’Ajuntament.

A més, els xocs entre milicians del campament i joves del POUM de Sant Cugat es van reproduir i, fins i tot, aquests darrers van incendiar una tenda del campament. L’agost un dels milicians escrivia a El Campamento, publicació del camp, «veo con dolor que una parte de la juventud avanzada de Pins del Vallès (…) continua empeñada en una inconsciente labor de descrédito y mofa hacia el glorioso Ejército popular y más aún contra este plantel de jóvenes de todas las tendencias políticas, cuya única aspiración es convertirse en aguerridos y conscientes soldados del futuro esplendoroso que nos aguarda»lvii.

El setembre l’assumpte va ser més greu. Es van enfrontar antics membres de la milícia de Sant Cugat, que havia estat sota la direcció del POUM, amb militars del campament obligant a intervenir a la Conselleria d’Ordre Públic que hi envia homes a Sant Cugat per normalitzar la situació. La direcció del campament va denunciar els fets davant la justícia, però l’ajuntament, quan el jutge militar va demanar els noms dels antics membres de la milícia local implicats en l’afer, va donar llargues afirmant que no havia estat possible identificar-loslviii.

El director del campament també va denunciar davant les autoritats militars de Catalunya al consistori pinenc per no ajudar a apagar un foc proper al campament, quan sembla que havia estat el mateix Ajuntament el que havia donat l’alarma.

El gener, Pere Puig, conseller de la CNT, denuncia al ple que elements del campament «sense permís, coneixement ni autorització de cap autoritat d’aquesta vila varen arrencar els rètols que indicaven la piscina i camp d’esports de Valldoreig [sic] depenent de la Comissió de Serveis Públics i s’ho emportaren al campament», també es queixa que quan els hi va recriminar el van contestar de forma incorrecta i es van negar a retornar els cartells.

L’alcalde informa que ja va telefonar al campament per queixar-se de la falta de respecte i consideració i afegeix «que mentre no entrin els facciosos en aquesta vila, la qual cosa no ha d’ocórrer mai, en tota la zona lleial ha de manar el poder civil puix aquesta és una de les coses primordials per les quals es lluita». Es decideix enviar un nou escrit al campament dient-los que s’està disposat a cedir el que demanin, però que prèviament s’ha de sol·licitar a l’Ajuntamentlix.

Però, naturalment, els santcugatencs més afectats per la instal·lació del campament van ser els treballadors del golf. El juny de 1937 el Comitè de Control Obrer del Sant Cugat Golf Club, format per una desena de treballadors, es dirigia al CEP per exposar la seva situació. Afirmen que no es van oposar a la confiscació del camp, ja que «todo buen patriota debe aportar su grano de arena en la lucha contra el fascismo» però van advertir a Jordi Martin del CEP, que «se verían sus obreros y empleados faltos de todo recurso». Martin els va prometre que «no sufrirían perjuicio alguno a causa de dicha incautación», però la realitat és una altra. Expliquen que «parte de lo que podiamos llamar «activo» ha desaparecido del local social», es refereixen a eines i mobiliari, i exposen que «debido a dicha incautación se nos imposibilita todo medio de poder trabajar y ganar el sustento de nuestras familias, mucho más teniendo presente que la actual lucha proletaria es para beneficiar y no perjudicar al obrero» i demanen que «se busque la forma en que podamos resolver nuestra angustiosa situación»lx. També adrecen una sol·licitud semblant al president de la Generalitatlxi. No sembla que la demanda tingués resposta.

Desfilada de milicians. Pins del Vallès, 30 de març de 1937. Fotografia: A. Merletti. [Escuela Popular de Guerra de Pins del Vallés. Campo de instrucción] . Biblioteca Nacional de España. (GC-CARP/91/4/4/1)
Altres unitats militars aquarterades a Pins del Vallès

A més, a Pins del Vallès, durant el temps de la guerra es van instal·lar altres unitats militars. Al Monestir i l’antic Casino de l’Arrabassada s’aquartera una secció del 39 Batalló del Cos de Carrabiners, que el setembre de 1938 es traslladarien a la parròquia de Valldoreix i dues cases del poble. A la Torre Maristany va tenir seu el 8è Batallón de Transporte Automóvil de la 6ª Compañía del Servicio de Tren del Ejército. L’antic Casino de Valldoreix va ser ocupat per l’escola del XIV Cos d’Exèrcit Guerriller o Escuela Militar de Especialidades, on es formaven guerrillers per actuar darrere les línies enemigueslxii.

També van tenir la seu a Pins del Vallès un departament de l’Escola de Transmissions de l’Exèrcit i oficines de la Subsecretaria d’Aviació, que ocupaven la Torre de l’Alemany i Casa Bertrand.

Els militars d’aquestes unitats no van generar tants problemes. Alguns oficials militars estaven allotjats a cases particulars del poble, on eren ben acollits, ja que aportaven menjar. També molts mossos santcugatencs van demanar l’ingrés en aquestes unitats militars com a voluntaris, poc abans que fos cridada la seva quinta, per no allunyar-se de casa.

La fi del campament i l’Escola

Com hem vist, el gener de 1939 encara s’havien cridat reclutes i hi havia alumnes a l’Escola de Comissaris. L’exèrcit franquista s’aproxima ràpidament. Es parla de mobilitzar-los, junt amb els brigadistes, per defensar Barcelona, però la idea decau. Alguns milicians i comissaris fugen cap a la frontera, formant part de la riuada humana en retirada cap a França. Altres reclutes s’amaguen esperant l’entrada tropes franquistes. Potser alguns van participar en la petita resistència que es va oferir a l’entrada de les tropes franquistes a Sant Cugat.

El 26 de gener les tropes franquistes entraven a Pins del Vallès. La població recuperava el seu nom tradicional, ara en castellà, San Cugat del Vallés. El poble suportarà durant 1939 i 1940 una presència militar que no permetrà cap queixa del poder civil. L’actitud prepotent dels guàrdies civils destinats al poble i de les tres companyies del 3r Batallón Sierra Alteruela del 1r Regimiento División-Legionaria Flechas Azules aquarterats a la vila, deixa clar als santcugatencs que ara es viu una dictadura militarlxiii.

Notes

 • MOTA MUÑOZ, José Fernando (2001).La República, la guerra i el primer franquisme a Sant Cugat del Vallès (1931-1941). Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, p. 199-264. Existeix edició corregida, il·lustrada i molt ampliada en línia a: <https://historiasantcugat.wordpress.com/santcugat/>

 • ii Arxiu Nacional de Catalunya (ANC). Fons Generalitat de Catalunya (Segona República). Secretaria de Relacions Exteriors. Expedient de correspondència amb del consolat d’Anglaterra i altre relatiu a la petició amb referència al camp de golf de Pins del Vallès.

 • iii Treball, 25-3-1937

 • Sobre el moviment rabassaire a Sant Cugat i el paper de Francesc Layret i Lluís Companys, podeu veure MOTA MUÑOZ (2001), p. 96-97.

 • vi ANC. Fons Generalitat de Catalunya (Segona República). Crònica diària de les activitats del president Companys: 21 de març de 1937

 • vii La inauguració fou recollida per tota la premsa barcelonina a les portades dels diaris del 23 de març, vegeu per exemple La Vanguardia, La Humanitat, La Publicitat. Totes reproduïen el mateix text, el que havia sortit publicat el dia anterior al Full oficial del dilluns. L’excepció és Treball, que té crònica pròpia.

 • ix La Vanguardia, 20-3-1937

 • x La Publicitat, 19-3-1937

 • xi Domingo Robledo Daguerre havia nascut a Valladolid el 1906. De jove s’havia traslladat a Madrid. A principis dels anys vint s’havia allistat a la Legió Espanyola amb el nom de Julián Mingo Berrocal, desertant temps després. El 1929 va ser processat per robatori a Barcelona i reclamat per furt i deserció a Ceuta. El març de 1938 li seria reconegut el grau de capità amb antiguitat des de maig de 1937.

 • xii Segurament es tracta d’una agent del Komintern. Abans d’arribar a Barcelona el 1934 havia estat a Moscou. Sobre ella: Treball, 6-8-1937 i SCHOLTEN, Yvonne. «Fanny, Queen of the Machine Gun». The Volunteer.

 • xiii Part de la informació estreta del reportatge sobre el campament de Mi revista, 15 abril 1937

 • xiv Treball, 2-4-1937 i La Vanguardia, 4-4-1937 i 6-4-1937. En principi estava anunciat un acte polític amb l’actuació de la banda de música d’Estat Català i parlament del dibuixant Helios Gómez, comissari polític de la UGT, però va ser Vidiella el que va aparèixer.

 • xv Treball, 20-4-1937

 • xvi Per exemple, el 28 d’abril visita el campament el novel·lista nord-americà John Dos Passos. Segons explicava la premsa es va mostrar entusiasmat i quan hom li ensenyà que la biblioteca del camp té també una obra seva demanà el llibre per escriure una dedicatòria ressaltant l’esperit combatiu de la joventut catalana, La Publicitat, 29-04-1937

 • xviii Treball, 22-4-1937 i Mundo deportivo, 23-4-1937

 • xix El campament tenia el seu propi himne que es cantava amb la música de l’Himne de l’Exèrcit Popular. Gràcies al testimoni d’Antonio Vitoria Loreto, un soldat que va passar pel camp, coneixem la seva lletra:

Pins del Vallès s’arbora amb la glòria/ de vostra ofrena, símbol generós,/ fita sublim dels camins de la història,/ que ens portarà la llum d’un aura victoriós.

Bandera encimbellada, flama viva,/ enlaira els teus colors allà al cel,/ perquè en tons plecs de gràcia femenina,/ canta la fi de l’enemic cruel.

Tots tornareu pel camí de la victòria./ Soldat de la pàtria és aquest clam, justícia i pau,/ esdevindrà en victòria.

Soldats de la República/ Endavant!.

 • xx La Vanguardia, 22-4-1937 i La Humanitat, 22-4-1937

 • xxi Treball, 21-4-37

 • xxiii La Vanguardia, 11 juny 1937

 • xxiv La Vanguardia, 15 juliol 1937

 • xxv ANC. Fons Generalitat de Catalunya (Segona República). Crònica diària de les activitats del president Companys: 25 de juliol de 1937 i Hoja Oficial del Lunes de Barcelona, 26-7-1937.

 • xxviiTreball, 2-5-1937 i La Vanguardia, 4-5-1937.

 • xxviiiExèrcit del poble, núm. 8 (3-9-37)

 • xxixExèrcit del poble, núm. 8 (3-9-37) i núm. 9 (17-9-37)

 • xxx TOMÀS, Epimac. “L’exèrcit de la victòria”. Front, 1-11-1937

 • xxxi Full oficial del dilluns, 1-11-1937 i Solidaridad Obrera, 11-11-1937 i 1-12-1937. Per exemple, Josep Climent Aliqué, que era sergent de complement i havia fet de professor d’educació física, va demanar l’octubre de 1937 ingressar a Instrucció Premilitar. Va aprovar el primer curs i va ser nomenat monitor esportiu. El novembre sol·licita plaça com instructor i monitor, sent assimilat com a tinent monitor d’educació premilitar obligatòria i destinat al Subcentre de Malgrat, depenent del Centre núm. 40 (Calella). Després va participar en un curs d’instructors al campament de Gavà i va ser enviat al CRIM 16, camp d’instrucció número 7. Documentació de Josep Climent Aliqué. Fons ANC1-1101 Associació d’Antics Militars de la república. Socis difunts. ANC (ANC1-1101-T-125).

 • xxxiii El campamento, núm. 10 (14-11-37)

 • xxxiv El campamento, núm. 17 (01.01.1938). El 1921, com a sergent de Regulars, havia sobreviscut al Desastre d’Annual.

 • xxxv El campamento, núm. 13 (05.12.1937)

 • xxxvi El campamento, núm. 14 (12.12.1937).

 • xxxvii TORRES MORALES, Antonio (2009). Recuerdos de guerra y represión de un miliciano malagueño. [Málaga]: Federación Local de Sindicatos de la CGT de Málaga, p. 54

 • xxxviii CLOSA SALINAS, Francesc (2008). “La instrucció militar republicana durant la Guerra Civil espanyola (1937-1939): el cas català”. Ebre 38, núm. 3 (febrer 2008), p. 121 i 124.

 • xxxix El Campamento, núm. 18 (8.01.1938)

 • xl Per filmar el documental es desplacen a Pins del Vallès dos cameràmans, el cap de producció d’“Espanya al dia” i dos fotògrafs del Comissariat de Propaganda. Es va simular un desplegament davant l’atac de l’aviació, l’assalt a un cim i moviment de guerrilles. També visiten les classes de l’Escola Tècnic-Militar i la Llar del Soldat. En l’acte participen, a més de membres del campament, estudiants de l’Escola de Comissaris i membres de l’Escola de Guerrillers instal·lada a Valldoreix, El campamento, núm. 21 (29-1-38). No hem trobat rastre d’aquest documental.

 • xli El Campamento, núm. 23 (12.02.1938)

 • xlii CORDÓN, Antonio (1971). Trayectoria. Paris: Globe, p. 405

 • xliii ANC. Fons Josep M. Riera i Milà, Correspondència, Carta de Miquel Riera i Milà al seu germà, Pins del Vallès, 11.01.1939. En el sobre, fent referència al nom del camp, diu: «I un bon C.R.I.M. que és !!!»

 • xliv Gaceta de Madrid, nº 291 (17 octubre 1936)

 • xlv Per exemple, el comandant Julio César de Almeida vivia amb la seva dona a una torre al carrer Villà núm. 59. Aquesta confiscació va generar problemes a l’Ajuntament perquè el propietari de la torre era de nacionalitat britànica, Arxiu Municipal de Sant Cugat del Vallès (AMSC), Correspondència, Carta 17-9-1937

 • xlvi Un testimoni dels pas per l’Escola: SANS SICART, Joan (2001). Comissari de xoc: crònica íntima d’una guerra que mai no em vaig imaginar. Lleida : Pagès, p. 25-40. Per exemple, el primer de setembre comencen el curset 92 alumnes, AMSC, Correspondència, Carta de l’Escola de Comissaris a l’Ajuntament, 1 setembre 1937.

 • xlvii La Publicitat, 16-1-1938

 • xlviii La Vanguardia, 16-1-1938

 • l Treball, 21-4-37. Al pont el bategen com a «pont dels francesos» en record dels brigadistes d’aquest país.

 • li Sobre la importància del POUM local podeu veure: MOTA MUÑOZ (2001), p. 76-80.

 • lii La Batalla, 6-4-1937.

 • liiiAMSC, Llibre d’actes, Acta municipal, 7 abril 1937

 • livAMSC, Correspondència, Carta de l’alcalde al cap responsable del 1r. Camp d’Instrucció Pre-Militar, 12 abril 1937.

 • lvAMSC, Llibre d’actes, Acta municipal, 19 maig 1937

 • lvii BARBERO BAÑOS, J. “¿Revolucionarios?”. El campamento, núm. 1 (21.08.1937) acabava l’article fent una crida: «a toda la juventud de Pins retándola para que demuestre su valentía en el frente y su conciencia revolucionaria acatando sin discusión las leyes del Gobierno legítimo de España y Cataluña».

 • lviiiAMSC, Correspondència, Carta de l’alcalde al jutge militar, 5 octubre 1937.

 • lixAMSC, Llibres d’acte, acta municipal, 5 gener 1938

 • lxCentro Documental de la Memoria Histórica, PS Barcelona, C820, Exp. 31, Carta del Comitè de Control Obrer del Sant Cugat Golf Club al Comitè pro Exèrcit Popular Regular, 7 juny 1937.

 • lxiANC. Fons Generalitat de Catalunya (Segona República). Secretaria de Relacions Exteriors. Expedient de correspondència amb del consolat d’Anglaterra i altre relatiu a la petició amb referència al camp de golf de Pins del Vallès. Carta de Carles Rabassó i altres al president de la Generalitat, 30 juny 1937.

Una primera versió d’aquest articles es va publicar aGausac, núm. 48-49 (2016).

Una resposta a “Milicians, reclutes i comissaris a Sant Cugat. El campament militar i l’Escola de Comissaris de Pins del Vallès (1937-1939)

 1. Miquel García Roca

  Enhorabona per aquest article. Com sempre, clar i veraç.
  Quina feinada recopilatòria.

Els comentaris estan tancats.