Llista de víctimes del franquisme a Sant Cugat del Vallès

Presentem una relació de víctimes del franquisme residents a Sant Cugat del Vallès. Aquesta relació està basada en les Dades obertes de la llista de reparació jurídica de víctimes del franquisme, que ha fet públiques l’Arxiu Nacional de Catalunya, en aplicació de la Llei 11/2017, del 4 de juliol.

Sumari contra Jaume Cussó Junyent. Archivo del Tribunal Militar Territorial Tercero

La relació inclou cognoms i nom de la persona represaliada, sexe, edat, lloc de naixement, tipus de procediment, número de causa, data d’inici de la causa, data d’aprovació de la sentència o altra resolució, pena imposada, commutació o l’indult demanat i persones executades.

Hem fet una depuració d’aquestes dades -rectificant noms i cognoms, eliminant noms de persones que no eren veïnes de Sant Cugat i duplicats- i hem afegit la professió i la militància política i/o sindical.

En total són 95 veïns de Sant Cugat els que van haver de passar per consells de guerra a la postguerra. Quatre d’aquests santcugatencs van ser executats al camp de la Bota entre 1939 i 1942. En aquest mateix blog t’hem explicat el cas de Joan Prat Muntada.

Com veureu, a la llista de santcugatencs processats trobareu sobretot membres de la classe treballadora: rabassaires, paletes i manobres, rajolers,… Pel que fa a la militància política i sindical a la relació hi ha membres de totes les forces antifeixistes, destacant els militants de la Unió de Rabassaires (UR), CNT, POUM i PSUC, però també Centre Republicà Federal (CRF), adherit a ERC, Acció Catalana Repúblicana (ACR) i UGT. Entre els ressenyats a la llista hi ha 14 exregidors del temps de la guerra i l’alcalde republicà Roc Codó.

Cal tenir en compte que al llistat no figuren tots els santcugatencs represaliats pel franquisme, només dels que es té constància que van passar per un consell de guerra. Caldria sumar els excombatentents republicans detinguts a camps de concentració a l’espera d’avals per poder ser alliberats, als destinats a Batallones de Trabajadores, als que van ser cridats pel Tribunal de Responsabilidades Políticas o pel Tribunal Especial para la Represión del Comunismo y la Masonería, a les dones que van ser rapades o van patir abusos, als rabassaires desnonats, als que van perdre la seva feina després d’un procés de depuració… i a tots els que van passar per tribunals franquistes per causes polítiques fins a la fi de la Dictadura.

Descarrega’t aquí en format xlsx la Llista de víctimes del franquisme de Sant Cugat del Vallès xlsx icon [16,8 Kb]

Teniu més informació sobre la repressió franquista a Sant Cugat al capítol “La repressió dels vençuts: depurats, empresonats i afusellats” de la nostra web.